V kommer inte kräva ministerposter för att stödja Löfven

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vänsterpartiet kommer inte att kräva några ministerposter för att stödja en regering som leds av Socialdemokraterna - men man kommer kräva politiskt inflytande.

Partiledaren Jonas Sjöstedt slår också fast att hans parti är en del av Stefan Löfvens regeringsunderlag.

– Han är den legitima statsministern, säger V-ledaren.

Under dagen har både Alliansledarna och statsminister Stefan Löfven gett sin syn på hur arbetet ska fortsätta i det svårmanövrerade politiska landskap som finns efter söndagens val. Alliansen menar att eftersom man är största regeringsunderlag är det naturlig att man ska bilda en ny regering. I dag bjöd man in Löfven för att diskutera hur en sådan ska kunna få stöd över blockgränsen.

Jonas Sjöstedt, V.
Foto: JERKER IVARSSON
Jonas Sjöstedt, V.

De borgerliga partierna menar att det inte finns något rödgrönt regeringsunderlag, då Löfven inte sagt att han vill regera med V.

Statsministern svarade omgående och slog återigen fast att han vill bilda en koalitionsregering över blockgränsen samt att det är rimligt att det leds av det största partiet, hans eget. Han sa också att det vore mycket märkligt om Alliansen, som ser ut att ha fått mindre stöd än de rödgröna, skulle få styra.

– Vi kommer inte att bli ett stödparti åt en borgerlig regering, sa han.

Senare under dagen gav Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt sin syn på det som nu sker. Hans parti gick starkt framåt i valet och landade på 8,0 procent. Han menar att det är Löfven som är den legitima statsministern framöver.

– Vi har varit tydliga med att om de rödgröna blir större anser vi att Stefan Löfven ska sitta kvar och ta ansvar för det försatta regerandet efter en eventuell regeringsombildning. Hade Allianspartierna blivit större hade vi respekterat det.

”Vi vill ha Löfven som statsminister”

Den senaste mandatperioden har V haft ett budgetsamarbete med S/MP-regering vilket säkrat tillräckligt med stöd i riksdagen. Sjöstedt köper inte alls att hans parti inte är en del av Löfvens regeringsunderlag.

– Det har utbrutit en mycket märklig diskussion där allianspartierna försöker bestämma om vi är regeringsunderlag till andra partier eller inte. Det är helt rimligt att vi bestämmer det och ingen annan.

– Vårt besked är nu precis som före valet att vi vill ha Stefan Löfven som statsminister, vi ingår därmed i regeringsunderlaget.

V vill helst ingå i en ny regering som bildas av Löfven, men det är inget krav.

– Vi öppnar både för att ingå i en regering eller för ett fortsatt budgetsamarbete som vi haft tidigare. Vi har en svår politisk situation och därför väljer vi att gå in i det här med ett öppet sinne. Vi är öppna för att ta sakdiskussioner med allianspartier, framför allt C och L.

Han varnar Alliansen för att tvinga bort Löfven.

– Skulle Alliansen trots valförlusten tvinga Stefan Löfven från att avgå så öppnar man för en kaotisk situation och ett direkt politiskt inflytande från SD. Det vore ett politiskt svek från C och L.

Han gav också sin syn på det viktiga val av talman som ska göras när riksdagen öppnar den 24 september.

– Det finns nu ansträngningar att ha en dialog mellan de tre rödgröna partierna och allianspartierna att hitta en lösning på det här gemensamt. Det ser vi positivt på, vi vill delta i en sådan dialog.

”S borde få talmansposten”

Vänsterns utgångspunkt i de diskussioner man vill se är att det är S som ska ha posten.

– Vi tycker att det är det största partiet i det största blocket ska ha talmansposten. Det största partiet i det nästa största blocket ska ha förste vice talman. Men om det nu blir en diskussion kommer vi gå in i den med öppna ögon.

Sjöstedt berättade också att hans parti har löpande kontakt med regeringen.

Stefan Löfven har sagt att han vill se en regering över blockgränsen. V-ledaren säger att han föredrar en regering utan borgerliga partier.

– Samtidigt är det bara att titta på det parlamentariska läget. Partierna måste prata med varandra, antingen genom blocköverskridande överenskommelser eller på annat sätt. Vi vill delta i samtalen och eftersom det var vi som ordnade valsegern åt Stefan Löfven, vill vi ha direkt inflytande över politiken.

Publicerad: