Löfven tar Wallström i försvar

Publicerad 2015-11-17

Ett uttalande av utrikesminister Margot Wallström (S) efter terrorattackerna i Paris fick Israel att kalla upp den svenska ambassadören.

Men statsminister Stefan Löfven (S) tar sitt statsråd i försvar.

– Det var inte kopplat till någon kritik emot Israel, säger han.

Följ ämnen
Israel

I lördags, dagen efter terrorattackerna i Paris, deltog utrikesminister Margot Wallström i en längre intervju i SVT:s Rapport. I ett längre resonemang om radikalisering sa hon:

– Man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld.

Uttalandet mötte stark kritik från det israeliska utrikesdepartement som i går kallade upp den svenska ambassadören Carl Magnus Nesser. I ett uttalande skrev man också att Wallström "uppvisar ren fientlighet när hon indikerar att det finns en koppling av något slag mellan terrorattackerna i Paris och den komplexa situationen mellan Israel och palestinierna".

Uppmärksammats i Israel

Uttalandet har blivit en stor nyhet i israelisk media och flera ledamöter i det israeliska parlamentet, Knesset, har reagerat kraftigt. Margot Wallström själv har ännu inte kommenterat kritiken, men hennes pressekreterare Pezhman Fivrin sa i går till Aftonbladet:

– Det var ett resonemang kring radikalisering som problem. Inte på något sätt gjorde hon den kopplingen. Det är en del som uppfattat att hon sagt så och det är ett olyckligt missförstånd som vi vill försöka reda ut.

Han sa också att UD i Sverige nu försöker reda ut frågan.

– Det är jätteviktigt för oss att föra fram det som ett missförstånd och få ett stopp. Det ska vi göra direkt med Israels utrikesdepartement, säger Pezhman Fivrin.

Får stöd av statsministern

Margot Wallström får stöd av statsminister Stefan Löfven, som menar att kritiken mot henne är orättvis.

– Det är ett långt resonemang som utrikesministern har, väl befogat om vad det är som gör att vi får extremism över huvud taget. Det var ingen koppling alls till den här tragiska händelsen.

Han säger att det är viktigt att gå igenom vad som gör att extremismen frodas.

– Och vad som gör att unga män och kvinnor dras till den här typen av rörelser som bara bidrar med hat och våld och osäkerhet i vårt samhälle. Det är inte kopplat till någon kritik emot Israel.

Det är inte första gången som den svenska utrikesministern kritiseras i Israel. I oktober förra året kallades den svenska ambassadören till Israels utrikesminister för att motta en formell protest mot att Sverige erkänt Palestina som stat. I samband med det kallade Israel också hem sin ambassadör från Stockholm under en kortare tid.