Löfven om Nordkoreabesöket: Sverige kan ha en roll

Publicerad 2018-03-15

LINKÖPING. Stefan Löfven tycker att Sverige kan ha en roll att spela i Nordkoreafrågan.

Främst som brobyggare mellan berörda länder.

– Vi kan vara ett forum för att processen ska gå vidare, säger han.

Världens blickar är just nu riktade mot Sverige, eftersom Nordkoreas utrikesminister besöker i Stockholm. Han ska överlägga med Margot Wallström, Sveriges utrikesminister, under två dagar.

Sverige är ett av fåtal länder i världen som har diplomatiska förbindelser med Nordkorea och fungerar i dag som skyddsmakt och representant för USA, Kanada och Australien i området.

Löfven träffar Nordkoreas minister

Statsminister Stefan Löfven (S) började torsdagen med ett regeringssammanträde i Linköping, där han höll en pressträff om insatser för att minska segregationen. Men han fick även svara på frågor om det nordkoreanska besöket.

Löfven kommer att vara med och träffa den besökande delegationen, som utöver den nordkoreanska utrikesministern också omfattar fyra av dennes medarbetare.

– Ja, jag ska vara med och träffa Nordkoreas utrikesminister, säger Löfven.

Statsministern menar att Sverige gärna hjälper till i frågan – om huvudaktörerna i frågan vill det.

– Det här är en så oerhört viktig fråga. Vi är ett militärt alliansfritt land, vi har närvaro i Nordkorea och med det förtroendet som vi har så tror jag att vi kan spela en roll, men det måste vara huvudaktörerna som bestämmer vilken roll Sverige ska ha, säger han.

Sverige som brobyggare

Stefan Löfven ser Sverige som en brobryggare, en länk, mellan länderna som berörs av konflikten. Främst Nordkorea och USA, men också Sydkorea, Kina och Japan.

– Det är de huvudaktörerna som måste bestämma substansen i den här processen, men vi har sagt att vi kan vara ett forum för att processen ska gå vidare. Det är det som vi ser som vår roll. Vi ska inte vara naiva och tro att Sverige löser några problem, det ska huvudaktörerna göra, säger han.

Stefan Löfven besökte nyligen USA:s president Donald Trump i Washington, och Kim Jong-un, Nordkorea och säkerhetsläget på den koreanska halvön var då uppe i diskussionerna.

Fridolin: Kärnvapen är galenskap

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin menar att det är bra om Sverige kan spela en roll i frågan.

– I det spända världsläget som är nu så är det bra, säger han.

Vad är viktigast för Miljöpartiet i frågan?

– Det viktigaste är så klart att avvärja de stora hoten som vi har. Att långsiktigt säkra att vi får en kärnvapenfri värld men kortsiktigt så klart avvärja de hot som ganska nyligen var väldigt tydliga och som visade vilken galenskap det är att ha kärnvapen i världen.

”En mer fredlig värld”

Ibrahim Baylan är energi- och samordningsminister i regeringen. Han tycker att det är bra om Sverige kan spela en roll i konflikten mellan Nordkorea och USA.

– Kan vi det så ska vi naturligtvis göra det, ingen har intresse av att situationen förvärras, säger han.

Vad är Sveriges intresse i det här?

– Sverige har ju alltid försökt att bidra till en mer fredlig utveckling. Och Sverige har också en unik möjlighet eftersom vi är ett av få länder som har diplomatiska förbindelser med USA och Nordkorea, säger Baylan.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.