Margot Wallström slåss för en plats i FN:s säkerhetsråd

Publicerad 2016-06-21

Redan i morgon reser Margot Wallström till New York för att kampanjspurta för en plats i FN:s säkerhetsråd för Sverige.

In i det sista är det ovisst om hon kommer att lyckas.

Redan 2005 anmälde Sverige intresse för en tillfällig plats i FN:s säkerhetsråd. Kampanjen låg i praktiken nere under Alliansregeringen som bedömde att den krävde för mycket tid och pengar för att det skulle vara värt det.

Men den nuvarande regeringen gör en annan bedömning och har inte lämnat någon möda ospard för att knipa den åtråvärda platsen. Ett särskilt sekretariat har lett arbetet som innefattat många resor för UD:s statsråd, resor till Sverige för intressanta ambassadörer och ett intensivt arbete på Sveriges ambassader.
På tisdag hålls den avgörande omröstningen i FN-högkvarteret. Men redan i morgon reser utrikesminister Margot Wallström (S) till New York för en spurtkampanj. Hon ska bjuda relevanta människor på middag och traska runt och hälsa på folk i FN-skrapan.

I den grupp länder som Sverige tillhör slåss tre länder om två platser, utöver Sverige också Italien och Nederländerna. Den allmänna bedömningen är att Italiens plats är ganska säker och att den avgörande striden står mellan Sverige och Nederländerna.
Margot Wallström anser att Sverige borde ha en plats, av rättviseskäl. Sverige har visserligen suttit i säkerhetsrådet vid tre tidigare tillfällen, senast mellan 1996 och 1998.

Men vi är den sjätte största bidragsgivaren av pengar till FN-systemet och är en av organisationens främsta banerförare i den internationella debatten. Dessutom är det prestige att sitta i säkerhetsrådet där många viktiga frågor avgörs.

Wallström tycker inte att arbetet är förgäves även om Sverige skulle gå miste om platsen. Hon pekar på att Sverige värmt upp förbindelserna med en rad länder som mer eller mindre negligerats tidigare.

För att få en plats krävs att 129 av totalt 193 länder röstar för att Sverige ska få en plats. Valet görs, om det behövs, i flera omgångar tills det finns en segrare.

FN:s säkerhetsråd ansvarar för att upprätthålla fred och säkerhet. Där finns fem permanenta medlemmar, USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien, och tio tillfälliga som sitter där i två år enligt ett rullande schema.
Om Sverige skulle få platsen kommer FN-ambassadör Olof Skoog att praktisera i rådet under hösten för att inta sin ordinarie plats 1 januari nästa år.

Officiellt har kampanjen kostat 22 miljoner kronor varav sekretariatet i Stockholm kostat 3,5 miljoner.