”40 starka kvinnor har flyttat härifrån”

Publicerad 2017-06-10

Under första dagen på Politikerveckan på Järvafältet diskuterades feminism och kvinnoförtryck i förorten.

Zeliha Dagli, känd feminist i Husby, menar att de som pratar om problemet blir måltavlor.

– 40 starka kvinnor flyttade härifrån för att de inte kände sig trygga, säger hon.

Zeliha Dagli, känd feminist i Husby.

Politikerveckan i Järva syftar till att föra politiken närmare medborgarna i Stockholms norra förorter. Alla riksdagspartier samt Feministiskt initiativ deltar. Under första dagen, Fi:s dag, diskuterades bland annat feminismens roll och förtrycket av kvinnor i förorten i ett panelsamtal.

Att våld, förtryck och diskriminering mot kvinnor förekommer i olika skepnader över hela Sverige var paneldeltagarna överens om. Men Zeliha Dagli, känd feminist som verkat i Stockholmsförorten Husby i 25 år, menar att utvecklingen har gått bakåt de senaste åren kring Järvafältet.

– Det har blivit en backlash. Minst 40 starka kvinnor har flyttat härifrån på grund av att de inte kände sig trygga, det var alla vi som pratade om förtrycket. Väninnor kom till mig och sa att ”du ska inte prata mer”. De som pratar om problemet blir måltavlor, berättar hon för Aftonbladet.

Försöker tysta ner vad som sker

Zeliha Dagli skrev för två år sedan en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet, där hon beskrev hur oroad hon var över utvecklingen och att jämställdheten på Järvafältet var hotad.

Hon upplever att hon motarbetas och att det finns personer som vill tysta henne.

– Precis här nu påpekade två personer att ”den här jävla kärringen som pratar mot religionen, hon förtjänar döden”. Det hände här, alldeles nyss. Min väninna berättade det för mig och varnade mig att jag skulle akta mig.

– Organiserade krafter försöker på olika sätt att tysta ner vad som sker i områden. Det kommer smygande, att vi är farliga.

”Klä sig på ett visst sätt”

Zeliha Dagli menar att ett stort problem är att många kvinnor kontrolleras inom familjen.

– Bröder kontrollerar sina systrar. Söner kontrollerar sina mammor. De ska klä sig på ett visst sätt, de ska inte gå ut, de ska inte välja sin kärlek och inte vara med på manliga ställen.

Den förändring hon vill se handlar om att samhället griper in och satsar på ökad självständighet för förortens kvinnor.

– Vi behöver köra bil, hantera datorer, studera, starta eget, tjäna våra egna pengar och stå på egna ben. Stärka självständigheten och frigöra oss från religionens och traditionens inflytande i kulturen. Någon måste gå mot rött ljus för att bryta det.

Politikerveckan i Järva fram till den 18 juni.