Ris och ros för regeringens skolsatsning

Publicerad 2015-09-01

Lärarförbundet ger regeringen tummen ner – för att man inte sett över lärarnas möjligheter att delta i lärarlyftet.

Man vill se kraftigare satsning för att öka lärarnas kompetens.

– Det är som att de dukar upp till buffé men utan att bjuda in dem som berörs till bordet, säger ordföranden Johanna Jaara Åstrand.

Regeringen presenterade i dag sitt paket för att lyfta skolan. Det handlar om fem miljarder 2016 och sex miljarder årligen därefter.

Lärarförbundet ger både ris och ros åt Löfven och hans ministrar.

Kritiken: Skulle ha gjort mer

Främsta invändningen handlar om att man tycker att regeringen skulle ha gjort mer för att säkerställa att lärare får nödvändig kompetenshöjning.

– I dag har vi en enorm lärarbrist och alldeles för få behöriga lärare. Därför är det bra att regeringen förlänger Lärarlyftet, men det är ett stort problem att man inte samtidigt har sett över lärarnas villkor för att delta, säger Jaara Åstrand.

Däremot ger man tummen upp åt att regeringen vill att även yrkeslärare ska omfattas av kravet på lärarlegitimation och satsningen på vuxenutbildning för alla.

Även Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson kommenterar satsningen i ett pressmeddelande.

– Det är lovvärt att regeringen inser att den svenska skolan har många tomma hål som behöver fyllas med resurser för att resultatförbättringar ska kunna ske. Att höja lärarnas löner är det viktigaste man kan göra för att få en bättre skola nu och i framtiden, säger han.

M: Saknar förslag

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé välkomnar också regeringens förslag om rätt till komvux, något som M lade fram i mars.

– Men jag saknar förslag om en tioårig grundskola och om mer matematik i högstadiet. Sedan är jag mycket förvånad över att man väljer att skära ner antalet förstelärare med 5 000. Om vi ska bryta utanförskapet måste vi bibehålla och satsa på fler förstelärare, säger han.