”Islamistisk organisation också med på middagen”

Uppdaterad 2016-04-15 | Publicerad 2016-04-14

Hälsade på bostadsministern Mehmet Kaplan

Även organisationen Milli Görüs svenska falang deltog i middagen med Mehmet Kaplan.

Svenske ordföranden Yavuz Selim Celik hälsade och pratade med bostadsministern.

– Organisationen i Turkiet är islamistisk och ligger långt ut på högerkanten, säger Turkietkännaren Ekim Caglar.

Påståendet förnekas av den svenske ordföranden.

Ekim Caglar.

Förra året var bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) på samma middag som ledaren för de högerextrema Grå vargarna. Organisationen har anklagats för terrorism och hundratals mord, och pekas ofta ut för aktioner riktade mot vänstersympatisörer, kurder och armenier .

Med på middagen fanns också ordföranden för organisationen Milli Görüs svenska falang, Yavuz Selim Celik.

Mili Görüs beskrivs av Turkietkännare som en islamistisk organisation som befinner sig långt ut på högerkanten.

– Det är en islamistisk organisation som tidigare varit mycket starkare än de är i dag. Detta delvis på grund av en splittring, där regeringspartiet AKP utgjorde den moderata falangen, säger Turkietkännaren och statsvetaren Ekim Caglar.

”Uttalat islamistisk ideologi”

Organisationen har varit en av de stora turkiska invandarorganisationerna i Europa.

– De har varit välorganiserade bland den turkiska diasporan. Med tanke på deras historiska bagage, med en uttalat nationalistisk och islamistisk ideologi, så är det en organisation som ligger långt ut på högerkanten.

Milli Görüs svenska ordförande Yavuz Selim Celik säger att hans organisation inte har något att göra med det som Mili Görüs står för i Turkiet. Han säger dessutom att det är helt felaktigt att de ligger långt ut på högerkanten.

– Det stämmer inte alls, Ekim Caglar har fel.

Däremot säger han att han träffade Mehmet Kaplan på middagen.

– Vi pratade inte så mycket, utan hälsade mest på varandra.

Umgås ni privat?

– Nej, inte nu, men förr kunde vi träffas i olika sammanhang.

Det finns de som anser att Milli Görüs är en islamistisk organisation, och att den förre partiledaren förespråkar sharialagar. Stämmer det?

– Vi är här bara för att vi ska jobba här i Sverige. Vi jobbar med till exempel ungdomar för att de ska integreras i samhället, men de ska inte heller glömma sin kultur. För oss är det viktigt att arbeta med integration.

Väcker flera frågor

Statsvetaren och Turkietkännaren Ekim Caglar tycker att Mehmet Kaplans medverkan på middagen med de olika organisationerna väcker flera frågor.

– Det är naturligt att det ställs frågor kring syftet med Kaplans medverkan, särskilt med tanke på att flera av de närvarande organisationerna står för en ideologi som är diametralt olik Miljöpartiets, säger Ekim Caglar.