Vild maktstrid i SD:s Göteborgsdistrikt

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Maktkampen i SD:s Göteborgsdistrikt fortsätter.

Den förre partiledaren Mikael Jansson utmanar den sittande ordförande Jörgen Fogelklou och levererar stenhård kritik mot distriktsledningen.

– De utestänger medlemmar och har en kassör som är diktatorisk och intolerant. Det är många som vill ha ett nytt SD-Göteborg, säger han.

I mars 2015 förlorade riksdagsledamoten och den förre partiledaren Mikael Jansson greppet om SD i Göteborg när Jörgen Fogelklou utmanade honom och gick vinnande ur striden.

Nu - två år senare - är situationen helt omvänd.

I tisdags publicerade Mikael Jansson en kampanjfilm där han meddelar att han vill återta sin gamla post. Striden avgörs den 25 mars.

– Det har varit en diskussion om det här ganska länge, att det råder brister i distriktet här. Vi har snackat oss samman om att bilda en alternativ styrelse och ta tag i problemen som råder, säger Mikael Jansson.

”Hotfull och skapar dålig stämning”

De problem han syftar på är dels av organisatorisk karaktär, dels av personkaraktär.

– De har en kassör i distriktet som är diktatorisk och intolerant. Han tillåter inte andras åsikter. De utestänger medlemmar från verksamheten, vilket de inte får göra enligt stadgarna. Han är hotfull och skapar en dålig stämning.

Syftar du på gruppledaren Lars Hansson?

– Ja.

Vad tycker du om Jörgen Fogleklous sätt att styra distriktet?

– Han borde inse de här bristerna också. Jag tror att han har lite svårt att balansera Lars Hansson.

Jörgen Fogelklou har svarat med att publicera ett inlägg på SD Göteborgs Facebooksida där han uppmanar medlemmarna att välja ”Åkessons väg”, det vill säga rösta för att han själv och den sittande styrelsen ska få fortsatt förtroende. Han delar också en artikel från GT där Jansson omskrivs som en ökänd person som på 1990-talet, när han tillhörde Centerpartiet, och inte ”hymlade med en rasbiologisk ideologi”.

Funkade inte bra när han styrde

Enligt en SD-källa har Fogelklous inlägg väckt ilska inom vissa kretsar i partiet.

– Han försöker att öppet, och mot den norm vi har i partiet att inte använda negativa anspelningar mot varandra, förstöra för Mikael. Det är många i partiet som ser det som en ful metod och smutskastning, säger SD-källan.

Jörgen Fogelklou anser däremot att Mikael Janssons kritik är missriktad.

– Jag tycker vi har skött oss väl. Det här handlar om ett maktspel, man vill komma åt positionerna, säger Jörgen Fogelklou.

Diskuterar inte interna angelägenheter

Han tycker inte heller att han ägnar sig åt någon smutskastning utan säger att han välkomnar Janssons kandidatur.

– Jag la upp en artikel från GT. Jag tycker vi ska fortsätta titta framåt och prata om hur vi ska bli bättre, inte titta bakåt. Jag vill inte prata illa om någon kandidat, men vi kan kolla hur det var när han styrde, det funkade inte så bra då.

Lars Hansson, gruppledare för SD Göteborg och kommunalråd, säger att han inte har något emot att Mikael Jansson kandiderar.

– Sedan att han kallar mig och min ledarstil för saker och ting för stå för honom. Vi i Sverigedemokraterna diskuterar inte interna angelägenheter i pressen, det tar vi internt. Vi har en kommunikationsplan där det står klart och tydlig. Det borde Mikael Jansson, som tidigare partiledare, veta.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof vill inte uttala sig om striden i Göteborg.

– Jag har inget att tillägga, säger han.

Publicerad: