M vill kriminalisera tiggeri – kan bli fängelse vid upprepade brott

Av: Adam Westin, Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag lägger Moderaterna fram ett förslag där tiggeri kriminaliseras.

Poliser och ordningsvakter ska ha rätt att avvisa personer som tigger på allmänna platser.

– Personer som systematiskt tigger för sin egen försörjning kommer att träffas av det här förbudet, säger Tomas Tobé.

Att tigga utanför matbutiker, längs gågator, i kollektivtrafiken och liknande ska bli brottsligt, föreslår Moderaterna i dag.

– Men det gäller överallt. Personer som systematiskt tigger för sin egen försörjning kommer att träffas av det här förbudet, säger Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiske talesperson.

Okej att tigga i ”akut situation”

Personer som befinner sig i en ”akut situation”, eller om man tillfälligt ber om hjälp, undantas i Moderaternas förslag. Det ska även vara fortsatt tillåtet att samla in pengar till välgörenhetsorganisationer.

– Vi inte tycker att det ska vara förbjudet att till exempel att be om hjälp där man blivit rånad, blivit av med plånboken, behöver pengar till bussen för att komma hem. Eller att vi har en enskilt utsatt människa som ber om akut hjälp i ett givet tillfälle. Då menar vi att det är ett ringa fall, det handlar inte om det här varaktiga tiggeriet, säger Tomas Tobé.

Utgångspunkten i förslaget om ett nationellt tiggeriförbud handlar om att Moderaterna anser att tiggeri låser in människor i fattigdom och att människor riskerar att utnyttjas.

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Moderaternas Gunnar Strömmer och Tobias Tobé presenterar partiets förslag om tiggeriförbud.

Ordningsvakter får ingripa

Även det sätt som den som tigger på kan leda till att man döms för brott. Moderaterna tar som exempel att om man tigger med hjälp av tryckta texter.

Det kommer att bli möjligt för både polis och ordningsvakter att avvisa personer som tigger.

– Är det så att man också varit här som EU-medborgare i mer än tre månader ska man också avvisas från landet, säger Tomas Tobé.

”Inte talat med SD”

Det var på partistämman i oktober som Moderaterna röstade för att införa ett nationellt tiggeriförbud.

Inget annat alliansparti är för ett nationellt tiggeriförbud. Sverigedemokraterna är det enda riksdagspartiet som för den linjen, förutom Moderaterna.

Har ni fört samtal med SD?

– Nej, det har vi inte. Moderaterna har nu tagit fram ett tiggeriförbud som är icke-diskriminerande och konkretiserar hur ett förbud i Sverige skulle kunna genomföras. Jag tror att svenska folket förväntar sig att politiska partier hanterar den här frågan, vi ska inte ha ett omfattande tiggeri i Sverige som vi har fått, säger Tomas Tobé.

På vilket sätt är ert förslag icke-diskriminerande?

– Jag noterar att Sverigedemokraterna har lagt fram förslag som ska vara kopplade till vilket medborgarskap du har. Såna förslag ligger inte vi fram, det ska gälla alla som varaktigt och systematiskt använder tiggeri som en del av sin försörjning, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Kan bli fängelse

Moderaterna är ännu inte på det klara med vilket straff det kan bli fråga om. Fängelse kan komma att finnas i straffskalan vid upprepad brottslighet.

– Exakt hur straffskalan ska utformas är något som måste utredas. Om man jämför med liknande brott så kan det bli fråga om bötesbrott, säger Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare.

På lokal nivå har man försökt införa tiggeriförbud på flera platser i landet. Moderaterna i Vellinge drev igenom ett förslag tillsammans med L och SD – men Länsstyrelsen ansåg att det inte var förenligt med ordningslagen.

I Eskiltuna ska en modell testas, där man måste ha tillstånd för att tigga. Aftonbladet har tidigare kunnat berätta att det är en metod som statsminister Stefan Löfven noggrant följer. Moderaterna tror inte på den metoden, dels för att det skulle innebära att samhället accepterar tiggeri, men också för att det ger polisen en ny administrativ arbetsuppgift.

– Vi ska inte fortsätta på den väg vi har i dag. De här andra alternativen kommer inte att vara tillräckliga, säger Tomas Tobé.

Publicerad:

LÄS VIDARE