L-topparna: ”Vi måste lämna Alliansen”

Publicerad 2017-10-02

Liberalerna har tappat väljarstöd tre val i rad.

Nu kräver två av partiets ledande politiker att man ska lämna Alliansen - för att undvika att samma sak händer igen.

– Vi kan inte fortsätta att förhandla bort vår politik före valet, säger partistyrelseledamoten Per-Åke Fredriksson (L).

Inför valet nästa år planerar Jan Björklund och Liberalerna att gå till val tillsammans med Alliansen, för fjärde valet i rad. Nästa år planerar partierna att presentera ett gemensamt valmanifest som man förhandlat fram tillsammans i god tid före valet.

Men inför Liberalernas landsmöte i slutet av november, där man ska lägga fast den politik man ska ta med sig in i förhandlingarna, kräver nu två av partiets ledande politiker att man byter strategi.

Riksdagsledamoten Mathias Sundin och Per-Åke Fredriksson, partistyrelseledamot och ordförande i Liberalernas länsförbund i Gävleborg, har lämnat in en motion där man söker stöd för att partiet lämnar Alliansen. Förslaget lanserades genom en debattartikel i Tidningen NU.

Till Aftonbladet säger Per-Åke Fredriksson att risken är stor att L kommer att tappa ännu mer stöd om inte går till val på egen hand.

– Om man tittar på de tre gångna valen har vi tappat i förtroende. Vi måste jobba annorlunda den här gången. Hela idén med Alliansen är ju att man gör upp om all politik innan valet och så går man fram som en enhet. Men det har inte stärkt vårt parti, säger han.

”Vi är på så pass låga siffror”

Fredriksson och Sundin tycker att det var helt rätt att bilda Alliansen inför valet 2006. Men nu menar man att det parlamentariska läget har förändrats så pass mycket att det borgerliga samarbetet blivit en tvångströja.

Om L inte byter väg är Fredriksson och Sundin rädda att partiet kommer fortsätta att tappa. Sedan valet 2014 har L inte lyckats få ökat stöd i opinionen.

– Vi är på så pass låga siffror att vi måste fundera på vad vi kan göra för att få igenom våra åsikter, säger Fredriksson.

Man nämner L-kravet på ett återförstatligande av den svenska skolan som ett exempel. Partiet drev frågan inför valet 2014.

– Men när vi sedan gjorde upp med Alliansen stod det klart att den reformen inte skulle vara med under hela mandatperioden, då faller ju en fråga som var viktig för många väljare för att stödja oss.

”Måste söka mandat för vår egen politik”

Målet, att maximera inflytandet för liberal politik, blir svårare att nå om man ”för fjärde gången i rad förhandlar bort vår politik före valet”, menar duon.

– Vi måste gå till val och söka mandat för vår egen politik. Sedan, efter valet, får vi söka samarbete med dem som vi bedömer kan ge oss mest genomslag för våra förslag. Historiskt sett har det varit med andra borgerliga partier och mycket talar för att det blir så framöver också, säger Fredriksson.

Men han utesluter inte heller andra konstellationer.

– Vi ska stödja den statsminister som gynnar vår politik mest. Vi finns för att driva vår politik, inte för att göra andra till statsministrar. Det måste vara tydligt när vi går in i valrörelsen, att en röst på oss innebär att man ger oss mandat att driva vår liberala politik, att vi inte förhandlat bort den redan innan folk går till valurnorna.

Duon tror dock inte att partiet kommer att rösta för deras motion.

– Men vi har i alla fall fått i gång en diskussion, säger Fredriksson.

Följ ämnen i artikeln