AKB:s budskap till nazisterna: Åk härifrån, Sverigehatare!

Av: Jonathan Jeppsson, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är Moderatledaren Anna Kinberg Batras skarpa budskap till nazisterna i Almedalen.

– Ni hatar allt Sverige står för. Åk härifrån, Sverigehatare!

1 av 4 | Foto: TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna är sist ut i politikerveckan i Visby.

Och M-ledaren Anna Kinberg Batra gick direkt till angrepp mot nazisterna som stod uppradade med fanor i Almedalen.

– Ni som bekämpar demokratin med hat och hot, ni som tar till våld mot andra som står i vägen, ni hatar allt Sverige står för. Och jag har en sak att säga till nazisterna på Visbys gator. Åk härifrån, Sverigehatare!

”Var tredje kvinna är otrygg”

Anna Kinberg Batra gick sedan vidare till att tala om vad hon ser som Sveriges tre stora problem:

Utanförskap och integration, jobben och otryggheten.

– Kriminella gäng kontrollerar hela bostadsområden. Var tredje kvinna är otrygg. Även i år strömmar det in anmälningar om sexuella övergrepp vid festivaler.

Hon gick till angrepp mot rikspolischef Dan Eliasson och inrikesminister Anders Ygeman, som hon menar levererar bortförklaringar.

– När rikspolischefen inte klarar sitt uppdrag och säger ”hjälp oss, hjälp oss” – vad säger hans chef, Anders Ygeman? ”Att säga att polisbristen är akut, det är att ta till överord”.

”Ingen minister går säker”

Anna Kinberg Batra avslutade med att stå fast vid att hon helst vill gå fram med en gemensam Alliansbudget snabbt och beklagade att inte alla Allianskollegor vill det. Hon menade dock att inget statsråd ska känna sig säker.

– Vi kräver gemensamt att regeringen stoppar skadliga skattehöjningar, annars väcker vi misstroende. Ingen minister ska gå säker.

”Tycker det är obehagligt”

Efter talet kommenterade Anna Kinberg Batra nazisternas närvaro för Aftonbladet.

Hur kändes det när nazister stod med flaggor i publiken under ditt tal?

– Det känns. Jag tycker det är obehagligt att de är här. Jag tycker oerhört illa om deras ideologi men också hur de bedriver den, att de använder hot, att de inte räds våld. Det kändes bra att publiken höll med om att de inte borde vara här alls.

Kände du obehagskänslor?

– Det är så många som bevakar mig så jag känner mig säker, men jag har mött flera som har känt obehag, som till exempel har blivit filmade. De är här för att störa och hota och de hatar faktiskt det Sverige som jag är stolt över, en öppen demokrati.

Vill du förhindra att de kommer nästa år?

– Vi har lag om hets mot folkgrupp. Man får heller inte hota eller använda våld, det är förbjudet redan idag. Jag ser gärna att lagstiftningen går att tillämpa så att de inte får komma hit. Att bedriva sin verksamhet så här med den fruktansvärda ideologin hör inte hemma här.

Publicerad: