Toppmötet blev toppen – när Obama träffade Löfven

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-30

Dagen började med en sammanbiten skål med Putin.

Men när Stefan och Ulla Löfven kom förbi sprack Barack Obama upp i ett brett leende.

– Om alla länder var som de nordiska skulle vi ha mindre problem i världen, sa presidenten.

Just nu befinner sig en stor del av världens ledare i USA för öppnandet av FN:s generalförsamling och den allmänna debatten. Den gångna helgen hölls dessutom ett toppmöte där de globala millenniemålen stod på agendan.

Under måndagen stod det första mötet mellan Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin på två år i centrum. I talarstolen kretsade det mesta kring Syrien-krisen.

Frostig stämning mellan Obama och Putin

Obama riktade ovanligt skarp kritik mot Ryssland, bland annat för landets roll i kriget mot Ukraina.

– Om det som hänt Ukraina inte får konsekvenser kan det hända alla länder som är representerade i den här församlingen, sa Obama.

Talen föregicks av en spänd lunch där en sammanbiten Obama höjde glaset mot en småleende Putin.

– Må vi aldrig överge vår strävan efter fred – skål, sa Obama.

Obama: Nordiska länderna fredsföredömen

Efter mötet ordnade paret Barack och Michelle Obama en privat mottagning på ett exklusivt hotell i New York. Inbjudna var bland annat statsminister Stefan Löfven och hans hustru Ulla.

Löfven fick en pratstund med den amerikanske presidenten och berömde honom för det tal han hållit tidigare på dagen inför generalförsamlingen. Obama svarade i sin tur med att tala om de nordiska länderna som föredömen i världen när det kommer till fred.

I dag är det Stefan Löfvens tur att tala inför generalförsamlingen. Han väntas bland annat tala om att FN behöver reformeras för att snabbare och med större handlingskraft kunna stoppa konflikter och få till stånd fred.