Aftonbladet avslöjar: Därför fick Fridolin vara kvar

Publicerad 2016-05-09

Aftonbladet har kartlagt spelet bakom valberedningsprocessen

Miljöpartiets valberedning övervägde att peta även Gustav Fridolin.

Men när läget blev skarpt visade det sig att han hade större stöd än konkurrenten Per Bolund.

Samtidigt fanns en rädsla i MP för att Socialdemokraterna skulle lägga beslag på skolfrågorna om Fridolin petades.

Klockan var några minuter efter ett när valberedningens sammankallande Joakim Larsson och Katrin Wissing meddelade att biståndsminister Isabella Lövin och Gustav Fridolin förelås att leda Miljöpartiet framåt.

Miljöminister Åsa Romson saknade det förtroende som krävdes för att få förnyat förtroende.

– Vi har pratat med hundratals personer, sa Larsson.

Stödet för Fridolin testades

Enligt Aftonbladets källor har valberedningen noga undersökt hur stödet för både Romson och Fridolin ser ut i partiet. Romson har ifrågasatts under en längre tid medan Fridolin fått hård kritik för hur han hanterat de senaste veckornas kris.

Ganska snabbt ska det ha stått klart att Romson inte hade mycket att hämta, partiet ville istället ville se Isabella Lövin som kvinnligt språkrör. Något som Romson informerades om redan under helgen.

– Lövin var ett självklart val, hon är den klarast lysande stjärna vårt parti fått fram senaste åren, säger en miljöpartist.

När det gällde Gustav Fridolin var bilden inte lika tydlig.

Många av dem som talade med valberedningen vittnade om att de ville ha honom kvar. Samtidigt ökade det interna stödet för finansmarknadsminister Per Bolund som tänkbar efterträdare, trots att han gång på gång slagit fast att han inte ville ta över.

– Till slut testades stödet för Fridolin direkt mot Bolund. Det visade att Fridolin hade ett grundmurat förtroende och var den som var mest lämpad att leda partiet.

Skolfrågorna oroade

Men det fanns enligt Aftonbladets uppgiftslämnare också en oro för vad som skulle hända med skolfrågorna i regeringen om Fridolin fick gå. Risken för att de skulle gå MP ur händerna bedömdes som mycket stor.

– Fridolin är så förknippad med utbildningspolitiken, utan honom hade Löfven kunnat sätta en socialdemokrat på posten, säger en MP-källa.

Samtidigt vägdes också språkrörens tidigare arbete in i processen.

– Gustav Fridolin kan sitta kvar eftersom det här i första hand inte baseras på det som har hänt de sista veckorna utan det som har hänt en längre tid. Där har han presterat bättre, uppenbarligen tror medlemmarna att han har förmågan att vända det här, säger en källa.