Skåne mindre drabbat än Stockholm – införde stenhårda åtgärder

Publicerad 2020-04-18

Skåne har hittills klarat sig bättre än Stockholm och Västra Götaland i coronapandemin.

Regionrådet tror förklaringen är de stenhårda åtgärder som snabbt vidtogs:

– Vi var tidigt ute med besöksförbud på alla sjukhus och många av våra 33 kommuner följde direkt efter, säger Carl Johan Sonesson (M).

Statistiken från Folkhälsomyndigheten pekar på stora skillnader i hur landets tre storstadsregioner har drabbats av den pågående pandemin.

42 döda i Skåne – 897 i Stockholm

Sedan det första covid-fallet registrerades i Sverige, den 31 januari i år, har 42 coronarelaterade dödsfall noterats i Skåne. Det kan jämföras med Stockholm där 897 personer har avlidit.

Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Skåne, tror att man ser en mildare utveckling i Skåne eftersom man snabbt stängde ute besökare från alla sjukhus och att många skånska kommuner omgående följde efter med besöksförbud i äldreomsorgen.

– Att vi inte haft människor som gått in och ut på äldreboenden, det tror jag personligen har gjort stor skillnad. Det är inte alla som vet om de har symtom, säger han.

 Vi var tidigt ute med besöksförbud på alla sjukhus och många av våra 33 kommuner följde direkt efter, säger Carl Johan Sonesson (M).

Kultur och tandvård

Men man valde också att stänga kulturella verksamheter som operan och dansteatern i Malmö, när antalet besökare enligt Folkhälsomyndigheten inte längre fick överstiga 500 personer.

– Många anpassade sig och hade arrangemang med 499 personer, men vi stängde ner helt.

Sonesson framhåller dessutom att man snabbt stoppade all folktandvård utom den mest akuta, genomförde aktiv smittspårning och att flyget på danska Kastrup, som många Malmöbor nyttjar, drog ned tidigare än Arlanda.

I Skåne har man dessutom genomfört en annonskampanj på flera språk på bussar och tåg och det kommunala bostadsbolaget i Malmö har informerat 60 000 hushåll om coronaviruset.

Att Skåne agerade så hårt direkt förklarar regionrådet med att det var ett måste för att klara ett ökat tryck på sjukvården. Men också för att Folkhälsomyndigheten tidigt uttalade att alla skulle göra vad de kunde för att begränsa smittspridningen.

Besökare på behörigt avstånd i rulltrappan i köpcentrat Emporia i Hyllie i Malmö som en följd av coronaviruset.

Utanförskapsområden

I Stockholm har områden med många utlandsfödda och stor trångboddhet, till exempel Rinkeby och Tensta, drabbats hårt. Liknande områden finns också i Skåne, till exempel Rosengård i Malmö.

I Skåne ser man ännu ingen sådan trend, enligt de löpande rapporter Carl Johan Sonesson får från regionens smittskyddsläkare.

Regionrådet påpekar att ingen ännu vet om det värsta är över eller om mer är att vänta. Signalen från ansvariga myndigheter har varit att Skåne kan ligga några veckor efter Stockholm i pandemin.

En förklaring som lyfts till varför svenska regioner har drabbats så olika har handlat om i vilken vecka sportlovet har infallit, eftersom de inledande fallen kopplades starkt till skidresor i Italien.

Skåne hade sportlov en vecka före Stockholm. Kanske hade inte smittspridningen på skidorterna hunnit bli lika omfattande då, lyder teorin.

Sportlovssmitta

Finansregionrådet i Stockholm, Irene Svenonius (M), tror att en stor förklaring ligger just där. Under Stockholms ledighet exploderade smittan i Italien.

– Våra experter på Smittskydd Stockholm säger att vi fick in ett stort utbrott eftersom vi hade sportlov vecka nio, säger Svenonius.

Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholms län (M).

Flera av Stockholms sjukhus införde besöksförbud vid ungefär samma tidpunkt som Skåne och regionen har också stått i nära kontakt med kommunerna om skydd för äldreboenden, framhåller Svenonius. Kanske kan också det faktum att Stockholm är en större och mer tätbebyggd stad ha haft betydelse.

Någon självkritik menar hon att hon inte hunnit ägna sig åt ännu. Just nu handlar det om att rädda liv, slår hon fast.

– Men vi kommer behöva analysera den här tiden efteråt. Till exempel, kunde vi ha upptäckt utbrottet på Järvafältet tidigare? Nu har vi information på 26 olika språk.

Fotnot: Siffrorna ändras dag för dag. Dessutom kan en intensivvårdad patient ibland räknas flera gånger, till exempel om den fått lämna intensiven för vanlig vårdavdelning att senare återkomma.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen