Så vill Wallström öppna upp utrikespolitiken

Publicerad 2017-02-15

Utrikesdepartementet testar ett nytt grepp kring årets utrikesdeklaration - och bjuder in studenter till att diskutera svensk utrikespolitik.

Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) är målet att engagera unga.

– Vi vill visa att vi är öppna för att diskutera med inte minst unga människor, säger hon.

I dag presenterar utrikesminister Margot Wallström regeringens utrikesdeklaration för riksdagen. Talet, som följs av en traditionsenlig debatt mellan partierna, kan ses som en programförklaring för den svenska utrikespolitiken.

I år testar Utrikesdepartementet ett nytt grepp för att försöka nå ut till fler. Runt om på fem universitet i Sverige kan studenter följa deklarationen via länk och samtidigt ställa frågor till tjänstemän på UD.

Senare under dagen besöker Wallström själv universitetet i Uppsala för att diskutera deklarationen med studenter

Vill att fler ska diskutera utrikespolitik

Wallström själv menar att målet är att få till mer av en folklig förankring kring svensk utrikes- och säkerhetspolitik.

– Vi har även öppnat upp UD, inte minst för olika organisationer för civilsamhället, som vi har kontakt med på regelbundet. Vi försöker att hålla dem informerade om vad vi gör. Det kan handla om nedrustningsfrågor eller den feministiska utrikespolitiken. Det sker konstant här och ger oss mycket tillbaka, säger hon.

Wallström menar att just studenter är en viktig grupp att nå ut till.

– På många universitet finns det väldigt livfulla utrikespolitiska föreningar. Det brukar alltid vara roligt att få komma till deras engagemang. Studenterna är kunniga och ställer bra frågor. Vi vill visa att vi är öppna för att diskutera med inte minst unga människor om innehållet i deklarationen. Det är viktigt i oroliga tider att man tar chansen att ställa frågor om allt det som händer runt om oss i världen.

”Vi har kommit till ett läge”

Hon ser själv likheter mellan samtiden och då hennes eget politiska engagemang inleddes i brytpunkten mellan 1960- och 70-talet.

– Många unga människor i Sverige är i dag intresserade och engagerade av vad som pågår runt om i världen, allt från Syrien till USA. Vi kanske har kommit till ett läge som var ungefär när jag blev politiskt aktiv. Då var det mycket internationell solidaritet som gjorde att man blev politiskt intresserad. Då var det Chile och Vietnam och allt det som hände runt om i världen.

Wallström hoppas att nya politiska ledare nu föds.

– Det är många som känner att de måste engagera sig nu med tanke på hur det ser ut i världen, för att kämpa för demokrati eller vad det nu är man tycker är allra viktigast.