Alliansen backar – kraftigt övertag för de rödgröna

Framåt för Jimmie Åkesson – SD tar röster från Moderaterna och Kristdemokraterna

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SCB:s mätning är en kalldusch för allianspartierna. Samtliga utom Centern backar och de rödgröna har nu ett övertag på 5,4 procentenheter.

– Jag tycker inte att det betyder någonting alls egentligen, säger partisekreterare Gunnar Strömmer (M).

M och KD tappar också flest väljare till Sverigedemokraterna.

Enligt SCB:s nya partisympatiundersökning är skillnaden mellan de rödgröna och Alliansen 5,4 procentenheter, till de rödgrönas fördel.

Det är en ökning med 4,9 procentenheter sedan riksdagsvalet.

Mätningen visar att samtliga allianspartier backar, utom Centerpartiet som står still.

Betyder ingenting

Gunnar Strömmer, partisekreterare i Moderaterna, menar att de rödgrönas övertag i opinionen inte betyder någonting.

– Det som betyder något är valresultatet. Dessvärre har inte partierna i riksdagen förmått hantera valresultatet och det tror jag långsiktigt är något som kan påverka förtroendet negativt för alla inblandade parter, säger Gunnar Strömmer.

Skulle Moderaterna vara redo för ett extra val?

– Vi är redo för ett extra val om så blir fallet. Men jag tror att svenska folket skulle ha ganska begränsad respekt för ett extra val om inte partierna lyckas hantera det valresultat som svenska folket levererade för inte mer än tre månader sen.

Liberalerna: Har varit en tung höst

Liberalerna är det parti som tappar mest i mätningen, partiet backar med 1,2 procentenheter. Partisekreterare Maria Arnholm säger att det är tråkigt att siffrorna inte är bättre.

– Det här har varit en tung höst för alla, tror jag. Vi fick ett valresultat som inte var så lätt att hantera. Vi gick till val för att få en alliansregering. Tyvärr blev Alliansen mindre än de rödgröna, då behövs det nya lösningar. Vi måste fundera över nya lösningar det är svårt. 

Ledande företrädare hos er säger att ni inte har någon fallhöjd ned till spärren och därför borde ni inte göra upp med S. Får inte de vatten på sin kvarn nu?

– Jag tror att väljarna kommer att belöna de som är med och tar ansvar för att Sverige får en regering, om den för en liberal politik och inte låter sig styras av ytterkantspartier. Jag tror att det är en bra lösning för L, även om det inte är någon lätt lösning. Men det är där vi kan vara med och bidra. 

Bekräftar att samtal pågår med S

Hur går samtalen med S?

– Samtal som man för i syfte att försöka komma överens, de för man med varandra och håller sig till det. 

Har förhandlingar kommit igång?

– Vi samtalar med varandra.

SCB tittar också på hur flödena mellan de olika partierna ser ut. Där framgår att Moderaterna tappar cirka 1 procent till Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna tappar 0,3 procent till Sverigedemokraterna.

Liberalerna tappar mest

Liberalerna tappar 0,5 procent till Moderaterna och 0,2 procent till Socialdemokraterna. Centerpartiet får samma resultat som i riksdagsvalet.

Socialdemokraterna tar väljare från Vänsterpartiet (0,8 procent) och ifrån Liberalerna (0,2 procent). Vänsterpartiet tar väljare från Miljöpartiet (0,3 procent) och resten från ”övriga partier”.

Lena Rådström Baastad, partisekreterare i Socialdemokraterna, menar att resultatet för S är en del av en uppåtgående trend.

– Man kan se att vi har haft en uppåtgående trend sedan i somras. Vi gick stärkta ur valrörelsen där vi var tydliga med hur vi ville bygga ett starkare samhälle med investeringar. Jag tror också att väljarna har uppskattat det tydliga ledarskap som statsministern har stått för.

Miljöpartiet tappar till Vänsterpartiet (0,3 procent). Sverigedemokraterna tar väljare från Moderaterna och Kristdemokraterna.

1 av 11 | Foto: Lotte Fernvall
Peter Kullgren partisekreterare (KD)
Publicerad:

LÄS VIDARE