Tio gånger fler får pengar för att lämna Sverige

Publicerad 2017-01-17

Fler än någonsin får pengar för att lämna Sverige och återvända till sina hemländer.

På ett år har antalet personer som får så kallat återetableringsbidrag tiodubblats.

Den äldsta som beviljades bidrag förra året var 82 år gammal.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Den som fått avslag på sin asylansökan eller självmant drar tillbaka sin ansökan har rätt att ansöka om ekonomiskt bidrag för att återvända till sitt hemland.

2014 och 2015 beviljades 215 personer bidrag per år. Förra året var antalet 2 521 – alltså mer än tio gånger så många.

Irakier och afghaner var den absolut största gruppen som sökte och beviljades bidrag. Pengarna betalas ut när den som söker anlänt hemlandet. Vuxna får 30 000 kronor, barn 15 000 kronor. En familj kan max få 75 000 kronor.

Många tar tillbaka sin ansökan

Totalt betalades det förra året ut återetableringsbidrag för 32 miljoner kronor mellan 1 januari och 1 december.

En förklaring till ökningen är att fler väljer att återta sin asylansökan.

– Orsaker vi får höra är att man tycker att handläggningstiderna är för långa, eller att livet inte blivit som man förväntat sig i Sverige, säger Michelle Sejersen Bornestad, presskommunikatör på Migrationsverket.

Enligt statistik från Migrationsverket som Aftonbladet tagit del av är de flesta som får bidrag mellan 30 och 40 år. Men bidrag beviljas även till betydligt äldre. Förra året fick en 82-åring pengar för att återvända. Migrationsverket kan med hänvisning till sekretess inte berätta vilket land personen återvände till. 32 bebisar under 1 år fick också bidrag för att återvända.

Ministern: Det är en medveten politik

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att det är en medveten politik att använda bidraget för att få personer som fått avslag att återvända hem.

– Många som kommit hit har gjort av med stora delar av sina resurser, de kom hit utfattiga. Att kunna erbjuda någonting som gör att de kan starta om sina liv är viktigt av humanitära skäl.

Många väljer att ta tillbaka sin ansökan, vad drar du för slutsats av det?

– Det kan vara så att en del av de som kom hit gjorde det i tron att det skulle vara mycket lättare att få asyl i Sverige än vad det visade sig vara. En del av människosmugglarnas affärsidé är ju att lura människor att reglerna är mer liberala än vad de är.

Kommer antalet som får bidrag öka mer?

– Det är svårt att säga. Men jag tror det kommer att ligga kvar på en hög nivå. Men i takt med att vi går igenom alla ansökningar kommer gruppen att minska.

Tobias Axelsson, enhetschef på Migrationsverkets enheten för återvändandesamordning, säger att varje ansökan föregås av en prövning.

– Stödet utbetalas på plats i hemlandet och det finns flera kontrollfunktioner för att säkerställa att rätt person får återetableringsstödet, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Nya asyl-Sverige: Härifrån kommer flyktingarna nu – och så många får stanna

ANNONS