Åkessons svar: ”Hon ljuger helt skamlöst”

Av: Cecilia Benedelle, Kenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:

Jimmie Åkesson svarar nu på finansminister Magdalena Anderssons (S) anklagelser om att SD:s politik försämrar för vanligt folk.

– Hon ljuger helt skamlöst, säger SD-ledaren i AB Morgon.

Jimmie Åkesson är kanske den partiledare som har mest skäl att vara nöjd nu. Alla andra partier tvingas förhålla sig till honom – även om ingen vill tala med honom direkt. 

Och opinionssiffrorna stiger. Spelbolagen tror att hans parti kan bli det största.

– Det är inte viktigt för mig att bli störst, utan att få inflytande, sa han när han gästade AB Morgon på onsdagen. 

Räknar med stort inflytande

Och stort inflytande räknar han med att få – dels över vem som blir statsminister, dels under den kommande mandatperioden då hans parti kan avgöra om regeringsförslag går igenom eller inte.

På frågan om han fritt fick välja en ministerpost, svarar Åkesson att han vill bli justitieminister.

– Jag vill ha ansvar för migrations- och rättsfrågor, det skulle passa oss bra.

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: Urban Andersson
SD-ledaren Jimmie Åkesson.

”Lite pinsamt”

I går var finansminister Magdalena Andersson, (S) gäst i AB Morgon. Hon anklagade SD för att vilja "försämra tillvaron för vanligt folk, de vill ha kvar skatteklyftan mellan pensionärer och vanligt folk".

– Vi har i åtta år varit det parti som velat gå allra längst för att utjämna skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare. Att en finansminister så skamlöst ljuger är lite pinsamt.

Socialdemokraterna har även vid upprepade tillfällen anklagat SD för att föra en kvinnofientlig politik eftersom de vill sänka abortgränsen, införa sambeskattning och ta bort pappamånaderna.

Även det förnekas av Åkesson.

Familjerna ska bestämma själva hur föräldraledigheten ska fördelas, svarar Åkesson, varianter på sambeskattning är ett förslag enskilda SD-ledamöter kommit med och den föreslagna sänkningen av abortgränsen är i själva verket en modernisering – som det ser ut i våra grannländer.

– Med det resonemanget som S för skulle man vara mest kvinnovänlig om man vill tillåta abort fram till födelseögonblicket. Det är klassisk skrämselpropaganda, säger Åkesson.

”Mörkar politiken”

Magdalena Andersson menar i sin tur att SD-ledaren mörkar sitt partis politik.

”Han vill inte prata om att SD stoppade vår pensionärsskattesänkning i riksdagen och vill också dölja att de skär i barnbidraget i sin budgetmotion de lagt i riksdagen för att istället sänka skatten för miljonärerna. 

Han skulle tjäna på att ta intryck av Oscar Sjöstedt som är öppen med att SD vill sänka skatten för miljonärer för att locka hit mer utländsk arbetskraft. 

Fortsatt vinstjakt, lättare att ge folk sparken och stora nedskärningar i skolan, vården och omsorgen är sverigedemokraternas politik. Men det är inte vad Sverige behöver”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE