Hotbrev skickat till biskop Arborelius – polisen utreder

Publicerad 2018-05-31

Katolska kyrkan har polisanmält ett brev skickat till kardinal Anders Arborelius.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att nazister ligger bakom hotet.

– Jag vill inte spekulera i vilka som ligger bakom, polisen måste utreda detta, säger Kristina Hellner, kommunikatör på Stockholms katolska stift.

Brevet mottogs i förrgår och under gårdagen anmälde Stockholms katolska stift händelsen till polisen. Det var adresserat till Anders Arborelius, biskop och av påve Franciskus utsedd till kardinal i katolska kyrkan.

– Vi värnar om biskop Anders säkerhet. Vi ser allvarligt på det eftersom det var ett ovanligt brev, det var därför vi agerade, säger Kristina Hellner, kommunikatör på Stockholms katolska stift.

Anders Arborelius hotad i brev.

Vill inte berätta om innehållet

Av hänsyn till polisens arbete och Arborelius säkerhet vill hon inte gå in på innehållet i brevet. Hon vill heller inte berätta om det fanns någon signatur.

Men enligt uppgift till Aftonbladet orsakade brevets innehåll att polisen, efter larmet, misstänkte ett nazistiskt hot mot kardinalen.

Anders Arborelius har tagit tydlig ställning mot nazistiska grupperingar som Nordiska motståndsrörelsen. När organisationen tilläts vara på plats under Almedalsveckan var han med och undertecknade ett öppet protestbrev.

Polisen har pratat med anställda

Misstänker ni att Nordiska motståndsrörelsen ligger bakom?

– Vi vet inte om det är Nordiska motståndsrörelsen så vi vill inte spekulera i någonting. Vi har överlämnat ett brev vi har fått till polisen, det är det vi kan säga, säger Kristina Hellner.

Enligt Kristina Hellner har polisen besökt stiftet och pratat med anställda där, däremot inte med kardinal Anders Arborelius, som befinner sig på resande fot.

Polisen vill varken bekräfta eller dementera händelsen. Enligt Aftonbladets uppgifter har även Säkerhetspolisen, Säpo, informerats. Säpo vill inte bekräfta det, men presschef Karl Melin säger att myndigheten inte har något öppet ärende på händelsen.

Anders Arborelius har via kommunikatören Kristina Hellberg avböjt kommentarer.