Budgetkravet på Löfven: ”Leverera vad du lovat”

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2016-08-26

Inom kort presenteras statsbudgeten för nästa år.

I valrörelsen lovade Socialdemokraterna CSN-lån för de som ska ta körkort och att införa fler relevanta sommarkurser på universiteten.

– Nu förväntar vi oss leverans, säger SSU:s ordförande Philip Botström.

Den 20 september presenterar regeringen budgeten för 2017. Inför den presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) en prognos över det ekonomiska läget. Just nu pågår förhandlingar inför budgeten, både mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet men också med Vänsterpartiet som regeringen har ett budgetsamarbete med. Det är sedan tidigare känt att den stora reformen i budgeten blir ett tillskott på 10 miljarder till välfärden i kommuner och landsting.

Men inför förhandlingarna har V ställt flera hårda krav. Partiet vill bland annat införa en förmögenhetsskatt för att kunna satsa på fler välfärdsreformer.

SSU kräver att löften uppfylls

Men det kommer fler krav från olika aktörer inför att budgeten ska spikas. Nu går SSU ut och kräver att statsminister Stefan Löfven (S) uppfyller några av de löften han gav till landets unga i valrörelsen.

– Vi menar att det är smartare att fokusera på reformer som S har lovat att genomföra, som angriper de problem och utmaningar som min ungdomsgeneration möter. Som är genomförbara på kort tid och inte kostar så mycket pengar i relation till många andra satsningar och välfärdsmiljarderna, säger SSU:s ordförande Philip Botström.

Kraven handlar bland annat om att göra det möjligt för de som tagit gymnasieexamen med godkända betyg att låna upp till 25 000 kronor från CSN för att ta B-körkort. Statsministern själv gav löftet i sitt sommartal 2014. Nyligen har även Vänsterpartiet krävt att reformen ska genomföras.

– Vi vet att sex av tio arbetsgivare i dag kräver körkort samtidigt som en majoritet av unga arbetslösa saknar körkort, säger Botström.

”Många unga blev glada”

Det andra löftet handlar om att den S-ledda regeringen ska satsa på mer relevanta sommarkurser på universitet och högskolor, något som finansminister Magdalena Andersson lovade att göra i en artikel på DN Debatt i juni 2014, då hon fortfarande var ekonomisk-talesperson i opposition.

– Det skulle leda till att studenter kan komma ut i arbetslivet snabbare. Det är en utmaning, då vi vet att etableringsåldern för svenska studenter är högst i Europa, säger Botström.

Han menar att det nu är dags för Löfven att leverera vad han lovat.

– Jag tror att det är väldigt många unga som blev glada över de här löftena i valrörelsen som nu förväntar sig leverans. Det gör vi också.

Båda reformerna menar han skulle göra det enklare för unga att komma in på arbetsmarknaden. Tidigare har SSU krävt en nedtrappning av ränteavdraget och en mer offensiv ekonomisk politik, men de kraven skjuter man på framtiden och fokuserar nu på ett fåtal reformer man anser att regeringen har råd med.