Utpekad kvinnlig ledamot kan petas från riksdagslistan

Publicerad 2018-02-16

Den kvinnliga riksdagsledamot som anmälts för ofredande av Jens Holm (V), kan petas från sin topplats på riksdagslistan – efter Aftonbladets avslöjande.

I morgon ska distriktets ombud rösta om henne på nytt.

– Vi tycker att det är viktigt att ombuden får ta ställning till den här nya informationen, säger en distriktsledamot.

Aftonbladet kunde i går avslöja att riksdagsledamoten Jens Holm polisanmält en kollega i riksdagen för ofredande som pågått sedan 2012 – i form av oönskade sms, mejl och ovälkommet kontaktsökande.

I anmälan finns en lång rad sms och mejl bifogade och juridiskt företräds Jens Holm av advokat Claes Borgström.

Jens Holm (V) säger att både han och partiet har försökt stoppa kvinnan.

Toppar sitt distrikts lista

Den som pekas ut är också riksdagsledamot sedan många år tillbaka.

Kvinnan vann sitt partis medlemsomröstning om vilka namn som ska stå på listan till riksdagen nyligen och är vald av ombuden i sitt distrikt att toppa riksdagslistan för mandatperioden 2018–2022.

Men efter att uppgifterna om att hon misstänks för att ha trakasserat Jens Holm kommer ombuden att få ta ställning igen.

Under gårdagen fick samtliga distriktsombud ta del av sms och mejl som kvinnan skickat till Jens Holm.

”Illa berörd”

En styrelseledamot i distriktet säger att hon blev ”chockad” när hon läste utredningen och sms:en.

– Jag känner inte Jens själv. Men när jag läste utredningen och tog del av sms och mejl blev jag både chockad och illa berörd. Jag förstår att han inte orkade mer och polisanmälde, säger ledamoten.

– För mig är det helt oacceptabelt att en person trakasserar en annan. Det ska inte spela någon roll om den som trakasserar är en kvinna eller en man.

Styrelseledamoten placerades också högt upp på riksdagslistan, men valde att lämna den i protest mot att den utpekade kvinnan sattes i topp. Även en annan ledamot hoppade av sin kandidatur av samma skäl.

Det genomförda valet hade inte justerats och därför har det berörda distriktet beslutat att låta ombuden rösta igen. Det ska ske i morgon.

Förnekar

Den utpekade kvinnan förnekar att hon har ofredat sin kollega. Hon menar att hon tagit kontakt i arbetsrelaterade frågor.

Dessutom säger hon att hon nu planerar att göra en motanmälan mot Jens Holm, för trakasserier och förtal. Något hon också skriver i en kommentar på Facebook.

– Jag håller på att planera lite och ska kontakta en jurist om hur vi ska lägga upp det på ett bra sätt, säger kvinnan.

Någon anmälan är därmed ännu inte gjord.

– Det blir nog på måndag.

Kvinnan slår också fast att hon är inställd på att fortsätta i riksdagen en mandatperiod till. Men menar samtidigt att distriktets process kring att rösta på nytt är ”manipulerad” av partiets högsta ledning.

Holm får stöd av sitt parti

Jens Holms polisanmälan har väckt stor uppståndelse i politiska kretsar. Att den utpekade kvinnan nu hotar med att göra en motanmälan ger han inte mycket för.

– Det är ett motdrag som är fullständigt grundlöst, säger han.

Mia Sydow Mölleby som är gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen ger Jens Holm sitt stöd.

Hon kallar situationen för ”mycket jobbig”.

– Vi har gjort det vi kan göra, säger gruppledaren.

Men eftersom riksdagens ledamöter är valda på egna mandat av väljarna är det svårt för Holms parti att göra mer, poängterar Sydow Mölleby.

Hon slår därefter fast att Vänsterpartiet inte ser detta som en konflikt mellan två riksdagsledamöter.

– Vi bedömer det så att det är en ledamot som utsätter en annan för trakasserier. Vi måste sätta stopp för det och se vilka ytterligare medel vi kan ta till. Och nu får vi också se om det dessutom har passerat gränsen för vad som är lagligt.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.