”Inte aktuellt att ha en dialog med SD”

Publicerad 2015-09-15

S-gruppledaren Tomas Eneroth tror att det blir enklare att göra upp med Alliansens olika partier i år – bland annat i migrationspolitiken.

Men för Sverigedemokraterna stänger han fortsatt dörren.

– Det är överhuvudtaget inte aktuellt att ha en dialog eller samverkan med dem, säger Eneroth.

I dag sparkar riksdagen i gång med högtidlig ceremoni i kammaren. Som brukligt är det kungen som förklarar riksdagsåret öppnat.

Därefter ska statsminister Stefan Löfven (S) läsa upp sin regeringsförklaring, vilket innebär att han pekar ut riktningen för den politik som man ska föra under året.

”Annat arbetsklimat i år”

Tomas Eneroth är den som har statsministerns uppdrag att leda arbetet i den socialdemokratiska riksdagsgruppen och han är också ansvarig för att förhandla fram överenskommelser med andra partier i riksdagen. Hans första år med uppdraget blev dramatiskt –  med en budget som föll, hotande nyval och slutligen en rad uppgörelser mellan regeringspartierna och Alliansen. Som decemberöverenskommelsen samt uppgörelsen om försvaret och skolan.

Nu räknar han med ett år med fortsatt tuffa politiska konflikter, särskilt på områden som rör jobb och ekonomi, men samtidigt tror han på mer samarbete över blockgränsen.

– Jag tror vi får ett annat arbetsklimat i riksdagen i år, säger Tomas Eneroth.

– Det är vårt andra år och det innebär att de borgerliga partierna nu har att förhålla sig till den budget som vi lägger på riksdagens bord. Jag tror att det i sig, tillsammans med att det är flera nya partiledare med behov av profilering, kommer att innebära att det blir större utrymme för överenskommelser med flera partier.

Som exempel på borgerliga öppningar ger han Jan Björklunds signal nyligen om att Folkpartiet kan gå med på regeringens förslag om att alla kommuner ska ta ansvar för flyktingmottagandet i Sverige.

Uppgörelse om migration?

På samma sätt tror Tomas Eneroth att det kan bli möjligt att komma fram till helt nya överenskommelser med hela eller delar av Alliansen. En av de frågor han nämner är migrationspolitiken.

– Jag hoppas att det finns ett intresse och ett engagemang här. Med tanke på dem som kommer hit och deras möjlighet att få bostad och utbildning så vore det viktigt att få till en bred överenskommelse, säger Eneroth.

Förra veckan träffade regeringen Alliansen och förde samtal om flyktingkrisen och migrationsminister Morgan Johansson har tidigare kommit med en invit om att göra upp om migrationspolitiken. Det senare har hittills mötts av skepsis från borgerligt håll.

För Sverigedemokraterna, som är landets näst största parti i vissa opinionsmätningar, är dörren för samtal fortsatt stängd, menar S-gruppledaren.

– SD har visat att de inte är ett parti som följer gängse spelregler. De har brutit mot praxis, de har en frän främlingsfientlig agenda och nu dessutom tydliga interna konflikter. För oss är det överhuvudtaget inte aktuellt att ha en dialog eller samverkan med dem, säger Eneroth och fortsätter:

– Det är väl dessutom uppenbart nu att deras ställningstagande inte längre är i linje med den allmänna opinionen? Svenska folket ser att det är en flyktingkatastrof och vill att vi ska ha ett värdigt mottagande i Sverige.

Tror på vändning

Stefan Löfvens regering har svårt att övertyga väljarna och dras med låga opinionssiffror i mätning efter mätning. Men Tomas Eneroth tror att en vändning nu är på gång.

– Jag tror att väldigt många delar våra värderingar men har varit osäkra på om vi kan genomföra det vi säger, det är inte så konstigt med den turbulens som var kring den första budgeten, säger han.

– Men när man nu konkret kommer att se att a-kassan höjdes, att bostadsbyggandet sätter i gång, att det kommer resurser till kommunerna och att arbetslösheten bland unga sjunker, då kommer förtroendet för vår politik att öka. Jag känner mig trygg med att resultaten kommer att tala i vår riktning.

Den största och viktigaste utmaningen just nu menar Tomas Eneroth är att få människor att känna hopp och framtidstro.

– Vi måste visa att det faktiskt går att vända utvecklingen i Sverige. Människor måste få en känsla för att det faktiskt går att hitta politiska lösningar på de utmaningar vi ser, säger han.