Källa: IBM-anställda kunde se kärnbränsletransporter

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MARK LENNIHAN/AP

Även IBM-personal på Irland hade tillgång till Transportstyrelsens register.

En tidigare anställd berättar nu för Aftonbladet att man hade tillgång till transportplaner för nukleärt material.

– Både aktiv kärnmateriel och kärnavfall från våra kärnkraftverk, säger den anställde.

Hos Transportstyrelsen kan man varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

Foto: JEPPE GUSTAFSSON TT

En person som jobbat för IBM på Irland berättar för Aftonbladet att även tekniker på Irland hade tillgång till Transportstyrelsens register.

Bland annat handlar det, enligt den tidigare anställde, om transportplaner för nukleärt material.

– Vi hade direkt tillgång till ett stort antal transportplaner, typ nukleärt material liknande. All transport av kärnavfall är hemligstämplad, men hanteras och registreras av Transportstyrelsen. Det är specialtransporter som måste loggas. Både aktivt kärnmateriel och karnavfall från våra kärnkraftverk.

Konton hos anställda

Den tidigare anställde på Irland uppger också att man hade tillgång till både såväl körkortsregister som alla konton hos de anställda på Transportstyrelsen.

– Det var vi som skickade vidare ärenden till Serbien, vi var den första kontaktpunkten och löste enklare tekniska problem. Vi hade inte lika hög behörighet, men vi kunde hantera användarnamn och lösenord, så jag kunde välja vilken person jag ville hos Transportstyrelsen och få tillgång till alla system.

Den tidigare anställde uppskattar att antalet personer som jobbade med materialet var cirka tio stycken.

– De ville också ge oss mer direkt tillgång. Transportstyrelsen försökte konstant ge ut mer och mer av sin del till IBM: Jag tror det handlar om tidspress och att de saknar intern expertis. Och för att de såg det som ett bättre alternativ att outsourca till ett företag som redan har en fungerande infrastruktur, uppger den tidigare anställde.

”Tittar på det här”

Petra Engwall är pressekreterare på Transportstyrelsen. Hon kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna om att personal inom IBM skulle haft tillgång till nukleära transportplaner.

– Jag sitter med det här just nu och försöker titta på det här, vad vi faktiskt har och vad vi vet. Det ska finnas transportplaner för transport av kärnavfall, men det är något som Trafikverket i regel sammanställer. Jag har inte fått några indikationer på att vi faktiskt har dem, men jag kan inte heller säga att de absolut inte är så, säger Petra Engwall.

Publicerad:

LÄS VIDARE