Vinster i välfärden

Rödgrönt vinstbråk - Sjöstedt till attack

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Det vankas rödgrönt storbråk om vinster i välfärden.

V-ledaren Jonas Sjöstedt reagerar med kraft efter att flera MP-politiker kritiserat förslaget om ett vinsttak inom välfärden.

– Miljöpartiet har redan svikit väljarna om brunkolet och i flyktingfrågan. Jag hoppas verkligen de håller sitt ord när det gäller välfärden, säger han.

Efter valet slöt S/MP-regeringen en överenskommelse med V om att begränsa vinsterna inom välfärden. Det var ett krav från vänsterpartisterna för att inleda ett budgetsamarbete med regeringen.

Men nu skaver det i samarbetet.

I november förra året presenterade före detta S-kommunalrådet Ilmar Reepalu den utredning han gjort på regeringens uppdrag. Där fanns ett förslag på vinsttak på sju procent för privata välfärdsbolag. Frågan är just nu ute på remiss och väntas nå riksdagen i höst.

Reepalus utredning har redan kritiserats stenhårt av näringslivet och oppositionen - som vill att den hamnar i papperskorgen. Det vill även en rad S-politiker som också varit ute i debatten, bland andra Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping.

Sjöstedt går hårt åt MP

Men även flera tunga MP-företrädare har varit inne på samma linje.

MP:s två språkrör har legat lågt, men flera tunga gröna politiker har kritiserat Reepalus förslag. Birgitta Losman, regionråd för MP i Västra Götaland, har tidigare sagt till Dagens Industri:

– Utredningen är väldigt ideologisk, men vi som står med fötterna i verkligheten ser att vi har svårt att klara välfärden utan privata utförare.

MP-utspelen har fått V-ledaren Jonas Sjöstedt att reagera starkt.

– Det är väldigt förvånande och bekymrade att en rad miljöpartister är ute och försvarar vinstslöseriet i välfärden. Man har ju lovat att göra något åt de här problemen som drabbar skolbarn och äldre. Samtidigt är ju MP:s ledning helt tyst, säger han.

Sjöstedt är nu rädd för att MP är beredda att ”svika ännu ett vallöfte”.

– De svek när det gäller försäljningen av Vattenfalls brunkolsförsäljning i Tyskland. Sedan svek man om flyktingarna och asylpolitiken och gjorde tvärtom mot vad man lovat. Jag hoppas verkligen de håller ord när det gäller välfärden och att de ställer sig på skolbarnens sida, inte på riskkapitalbolagens.

MP:s språkrör hänvisar frågor kring Sjöstedts kritik till partiets ekonomiska talesperson Janine Alm Ericson.

– Vi är till stora delar överens med V, att övervinster ska bort från välfärden och pengarna ska gå till det som de är ämnade för. Det som däremot har oroat oss hittills är att vi får signaler att även de idéburna verksamheterna ser ett problem med det här. Det är något vi får titta på, de står ju för mångfalden och valfriheten i hög utsträckning, säger hon.

”Vi är oroade”

Alm Ericson säger också att det kommer oroande signaler från lokal - och landstingspolitiker i partiet.

– Vi måste lyssna på dem också, det är ju de som hanterar sjukvården och skolfrågorna. Det är jätteviktigt att vi har att höra vad de har att säga också innan vi går vidare i den här frågan. Men vi har inte sett ned någon fot ännu i frågan.

Jonas Sjöstedt vill inte gå så långt som att säga att uppgörelsen med regeringen är hotad.

– Nej. Jag tror att Stefan Löfven håller vad han lovat när man skakat hand med honom. Vi har en överenskommelse där vi har kommit överens om att göra något åt vinstjakten i välfärden och det är kopplat till budgetsamarbetet.

Ett förslag om att begränsa välfärdsvinsterna saknar den majoritet i riksdagen som skulle behövas, då både Allianspartierna och SD är emot.

Det är Sjöstedt medveten om.

– Vi har ett kompakt folkligt stöd, men skulle det vara så att några delar av det här faller i riksdagen. Då går det här direkt till väljarna i valet 2018.

ANNONS EXTERN LÄNK

Antikroppstest för covid-19 - anmäl dig för test genom Kry här.

Kry

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinster i välfärden

Miljöpartiet

Jonas Sjöstedt

Ilmar Reepalu