LO:s nya besked om flyktingpolitiken

Uppdaterad 2017-02-22 | Publicerad 2016-12-15

När den tillfälliga asyllagstiftningen går ut vill LO backa bandet rejält.

Facket vill se en återgång till en ”reglerad och solidarisk” invandringspolitik.

– Vi vill ha den flyktingpolitik som fanns på Göran Perssons, Ingvar Carlssons och Olof Palmes tid.

DN Debatt i dag skriver LO:s ledning att Sverige behöver ett nytt politiskt projekt. Facktopparna slår fast att, även om det på många sätt går bra för Sverige, så möter man massvis med medlemmar som inte delar den uppfattningen.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och de andra ser med djup oro på ”hur människors oro utnyttjas av mörka krafter vi felaktigt trott tillhörde historien” och man nämner både Trumps valseger i USA, brexit och Sverigedemokraternas framfart bland arbetarväljare i Sverige.

LO-topparna slår också fast att svensk arbetarrörelse har all anledning att vara självkritisk och att man är ”medskyldig till de växande klyftorna”.

Lägga om politiken

Facket menar att politiken måste läggas om på flera områden om inte läget ska bli ännu värre. Det handlar om skolan, invandringen, arbetsmarknadspolitiken och klyftorna.

I en intervju med Aftonbladet berättar Karl-Petter Thorwaldsson att han och LO-ledningen länge inte insåg sakernas allvar.

– Jag satt på midsommarafton, dagen efter brexit, och läste hur folk hade röstat i Storbritannien. Då slog det mig att det här är mycket, mycket större än vad vi har pratat om hittills. Det finns en splittring mellan människor som vi inte har haft sedan andra världskriget. Föraktet för de som har makten har blivit så stort att annat än klasstillhörighet och lojaliteter blir viktigt för vad man röstar på och vad man tycker är viktigt i livet.

Måste agera

Han menar att svensk arbetarrörelse måste agera innan det är för sent.

– Att vi, och andra, inte sett problemen ordentligt och inte förmått att presentera en sammanhållen politik som gör något åt de problemen som människor upplever i vardagen, det är oförlåtligt. Jag är förbannad på mig själv att vi inte förstod det här tidigare.

Redan tidigare har LO-basen slagit fast att han inte ser någon väg tillbaka till den generösa flyktingpolitik som rådde i Sverige innan omsvängningen hösten 2015. Samtidigt vill man se en återgång till permenenta uppehållstillstånd som huvudregel, för att förenkal integrationen. Dessutom vill man fortfarande begränsa arbetskraftsinvandringen.

Vill se flyktingpolitik från förr

LO-toppen säger att facket, efter att den tillfälliga lagstiftningen slutar gälla 2019, vill se en återgång till den ”reglerade och solidariska flyktingpolitik som gällde innan 2008”.

– Enkelt uttryckt vill vi ha den flyktingpolitik som fanns på Göran Perssons, Ingvar Carlssons och Olof Palmes tid. Den som har ett skyddsbehov ska få komma hit, men vi ska hindra dem som inte har det från att komma. Vi vill att Sverige ska vara generöst, men vi ska samtidigt hålla koll så att det inte blir som förra hösten.

Thorwaldsson menar att beslut som fattades efter 2008 har lett fel.

–  Den borgerliga regeringen och Miljöpartiet gjorde upp både om ändrad flyktingpolitik och arbetskraftsinvandring. Det blev enormt generöst och systemen pallade inte det.

”Samhället har dragit sig tillbaka”

Thorwaldsson poängterar att han tror att det splittrade samhälle han ser beror på att många samhällsfunktioner har försvunnit från svensk landsbygd.

–  Det är inte så att våra medlemmar i storstäderna inte har problem, de har otroligt svårt att få tag på en bostad. Men det här med att många bor på landet, på en ort där posten försvinner, affären lägger ned och skolan stänger. Sedan så försvinner Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan finns bara på nätet. Totalt sett så har samhället dragit sig tillbaka.

Faran blir, menar han, att många känner att de ”inte är med på tåget”.

– Det är sant att vi har en hög tillväxt, att det skapas många nya jobb. Men samtidigt är det hundratusentals människor som inte har ett jobb att gå till. Beskriver vi att det bara går bra blir det ett slag i ansiktet på alla de som inte känner igen sig. Vi måste kunna beskriva också en politik och ett sammanhållet samhälle där de får vara med på resan.

I artikeln i DN slår LO-topparna också fast att man vill en skola helt utan vinstintresse och att man vill förbjuda religiösa friskolor, något som Liberalerna nyligen meddelade att man vill göra.

LÄS OCKSÅ:

Nya asyl-Sverige: Härifrån kommer flyktingarna nu – och så många får stanna