Magdalena Andersson: ”Jag vill sitta längre än Sträng”

Uppdaterad 2017-08-07 | Publicerad 2017-07-01

I höst blir hon den kvinnliga finansminister som suttit längst i Sverige.

Men Magdalena Andersson, som i år ersätter Stefan Löfven som S-talare på scenen i Almedalen, har inga planer på att sluta.

– Att vara finansminister i drygt 21 år är väl lagom. Då har jag suttit längre än Gunnar Sträng, säger hon.

För första gången sedan 2005 är det inte Socialdemokraternas partiledare som ska tala på partiets dag i Almedalen. I år, när statsminister Stefan Löfven ska åka runt i Sverige i stället för till Gotland, är det i stället finansminister Magdalena Andersson som frontar partiet.

När Aftonbladet träffar henne några dagar före att politikerveckan sparkar i gång är det bråttom – hektiska dagar väntar. Andersson och hennes talskrivare Stefan Engström har problem, talet är fortfarande tio minuter för långt.

Fokus ska ligga på jobb, välfärd och samtiden.

Även om talet blir det största i hennes politiska karriär hittills är hon inte nervös.
– Nej, men jag är laddad. Det kändes väldigt roligt och spännande när jag fick reda på att jag skulle hålla talet.

När Andersson ska nämna sin förebild som talare så kommer svaret snabbt.

– Jag säger bara Göran Persson hela tiden på den frågan. Jag tycker han är en himla bra talare.

Men sedan tänker hon efter.

– Men även IMF-chefen Christine Lagarde, hon är väldigt koncis. Hon säger inte mer än vad som behövs.

Vill sitta kvar på posten – länge

Det har gått drygt två och ett halvt år sedan Andersson utsågs till finansminister och drygt fem sedan hon kom tillbaka till politiken från ett jobb som överdirektör på Skatteverket. Redan i höst, efter tre år, kommer hon att vara den kvinnliga finansminister som suttit längst. Folkpartiets Ann Wibble satt tre år 1991-94.

Men samtidigt har Andersson långt kvar till många av de mest berömda finansministrarna i modern tid. Anders Borg (M) och Kjell-Olof Feldt (S) satt åtta år var. Gunnar Sträng (S) var finansminister i 21 år innan han avgick 1976.

Hur länge vill du sitta?

– Drygt 21 år är väl lagom. Då har jag suttit längre än Sträng.

Är du allvarlig?

– Så här: Jag är långt ifrån klar, jag har ju bara varit finansminister i 2,5 år. Jag är glad så länge jag kan ha det förtroendet av statsministern.

I delar av socialdemokratin ses Magdalena Andersson inte bara som finansminister. Hon pekas också ut som en av de tänkbara efterträdarna till Löfven som partiledare. Själv tycker hon att frågan är irrelevant.

– Jag har inga sådana ambitioner och jag förstår inte frågan över huvud taget. Stefan Löfven är partiledare och har bara varit det i fem år.

När den politiska våren summeras kan finansminister Andersson glädja sig åt att svensk ekonomi går på högvarv. Konjunkturen har pekat uppåt, arbetslösheten nedåt och på många håll skriker företagen efter arbetskraft. Men samtidigt finns stora problem för regeringen, framför allt kring hur nyanlända ska komma i arbete.

För S har våren inneburit ett visst uppsving i opinionen, men man ligger långt ifrån fornstora dagar och även en bit från det usla valresultatet från 2014.

Tidigare i veckan kom ännu en smäll. En mätning från SVT/Novus visade att Sverigedemokraterna nu är största parti bland arbetare.

Andersson menar att det finns flera orsaker till utvecklingen.

– I grunden handlar det om bristande framtidstro. Om politiken inte förmår att visa på en riktning som gör det troligt att man själv och ens barn kan få en bättre framtid, då finns det en grogrund för den här typen av rörelser.

SD störst bland arbetare

Men hon lyfter även fram andra problem, framför allt på arbetsmarknaden.

– Det handlar om huruvida vi har tillräcklig koll på arbetskraft som kommer från andra länder, men också om hur bra kontroll vi har av utländska åkare. Där finns en fullt berättigad kritik och funderingar som jag tror SD fångar upp.

SD:s framryckning ska, enligt Andersson, mötas med ännu hårdare arbete.

– SD vill sänka skatten för de med de högsta inkomsterna, inte för de med arbetaryrken. De vill låta vinstjakten fortsätta i våra skolor och de har varit väldigt tydliga med att det är Anna Kinberg Batra de vill se som statsminister. Det är viktigt att de som sympatiserar med SD har en bra och korrekt innehållsförteckning av partiets politik. För den är inte arbetarvänlig.

I höst ska finansministern presentera ännu en statsbudget för riksdagen. Efter en turbulent start på mandatperioden, då regeringen fick styra med en Alliansbudget under ett år, har det gått lättare de senaste två åren.

Men inför hösten kan det bli problem igen. De fyra Allianspartierna har enats om att rikta ett misstroendevotum mot ett statsråd om regeringen inte drar tillbaka tre skattehöjningar.

Finansministern vill inte ge något besked om skattehöjningarna kommer strykas.

– Som alltid när man jobbar med budgetar, så är det när den presenteras som man berättar vad som står i den. Nu är de här förslagen ute på remiss. När de är tillbaka kommer vi ta ställning till dem.

Vad spelar det för roll att de gett beskedet?

– Det bryter sönder idén om en samlad budgetprocess och gör att vi riskerar att backa tillbaka till den ordning som rådde på 1990-talet, när vi inte hade en ordnad process vilket ledde till skenande budgetunderskott och skenande statsskuld. De är bara emot intäkterna, men inte utgifterna, det är fruktansvärt oansvarigt.

Till sist, vad är ditt stora politiska projekt som finansminister?

– Att vända på utvecklingen i Sverige, från ökade till minskade klyftor.