Tiggeriförbud väcker starka känslor i S

Publicerad 2016-08-19

Ett tiggeriförbud väcker starka känslor inom Socialdemokraterna.

Flera kommunalråd runt om i landet ger civilminister Ardalan Shekarabis utspel tummen upp.

– Jag välkomnar att regeringen nu öppnar en diskussion om detta, säger kommunalrådet Johan Persson i Kalmar.

Andra sågar förslaget rakt av.

– Det är inte lösningen på problemet, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm.

Aftonbladet har ringt runt till S-kommunalråd och politiska företrädare med anledning av civilminister Ardalan Shekarabis uttalanden om att regeringen överväger ett tiggeriförbud. Ministern framhöll att regeringen vill studera hur Norges och Danmarks lagstiftning mot tiggeri ser ut.

Uttalandet går tvärs emot det som bland annat statsminister Stefan Löfven (S) tidigare sagt:

– Fattigdom går inte att förbjuda, den måste man göra något åt.

Välkomnas av kommunalråd

Frågan väcker starka känslor inom S.

Göran Dahlström, kommunalråd i Katrineholm, har länge tyckt att Sverige måste göra mer för att stävja tiggeriet. Han ser positivt på Shekarabis uttalanden och menar att man måste markera mot länder som Rumänien och Bulgarien, där de flesta av tiggarna har sina rötter, att de inte kan exportera sina problem med fattigdom till andra länder.

– Om möjligheten till förbud införs så skulle jag kunna tänka mig att diskutera att införa det i min kommun, säger Dahlström.

Göran Dahlström menar att han blev ännu mera stärkt i sin uppfattning när han var i Göteborg på Gothia Cup i somras och då passerade en rad tiggare.

– Vad ger det för bild av Sverige? Vi har inga tiggare egentligen, vi har några hemlösa men inga tiggare. Den bilden av Sverige vill jag inte ha. Så det är bra att ministern undersöker det här.

Även Johan Persson, kommunalråd i Kalmar, gillar att Shekarabi öppnar för ett förbud.

– Jag välkomnar att regeringen nu öppnar en diskussion om detta. Ingen kan påstå att dagens situation är en långsiktig lösning för att bekämpa fattigdom, säger han.

– Om det sedan ska ske genom nationellt förbud eller genom lokala lösningar får framtiden utvisa. Det bör också kombineras med rejäla insatser i deras hemländer. Det tror jag många kommuner också skulle kunna tänka sig att delta i.

”Lever under orimliga villkor”

Även Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad, är helt emot ett förbud.

– Jag ser inte alls att det är aktuellt i Stockholm överhuvudtaget, det är inte lösningen på problemet. Det vi jobbar väldigt hårt mot är de olagliga bosättningarna och där skulle regeringen kunna ge oss bättre verktyg. Men att införa förbud mot människor att skänka en slant till några som har det svårt, det är en dålig väg för samhället att gå dit.

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, är inne på samma spår.

– Vi har inte haft uppe frågan i vår styrelse. Men frågar du mig så tycker jag inte det är en bra idé. Tiggeri beror på fattigdom och det löser man inte med ett förbud. Det är min ideologiska uppfattning. Det är ett orättfärdigt förslag. Jag har stor respekt för att många upplever tiggeri som väldigt problematiskt, men jag tror inte att lösningen är att förbjuda det. Polisen har bättre saker för sig.