Carl Bildt tar strid för hustrun Corazza Bildt

Kämpar för plats på listan i EU-valet

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Carl Bildt tar strid för Anna Maria Corazza Bildts kamp för en plats i EU-parlamentet.

På Twitter delar han vidare åsikter om att Moderaterna har svårt för starka kvinnor i partiet och att det är ett udda beslut att peta hustrun.

– Partiet skyller på mig för att de inte satsat på Europavalet, de vill straffa den som hjälpt dem mest. Det är många, från toppen till gräsrötterna, som stödjer mig, säger Corazza Bildt.

Anna Maria Corazza Bildt ger inte upp hoppet om att sitta kvar i EU-parlamentet. Trots att hon saknas på Moderaternas lista har hon förhoppningar om att komma med när partirådet beslutar i frågan om en månad.

– Jag känner inte att jag tillhör det förlorade gänget, jag känner att jag är en styrka för Moderaterna. Det tycker många inom nomineringskommittén, säger hon.

1 av 3 | Foto: STEFAN MATTSSON
Carl Bildt och Anna Maria Corazza Bildt. Arkivbild.

Anna Maria Corazza Bildt var den moderat fick flest personröster i EU-valet 2014, 2009 fick hon näst flest personröster. Till valet nästa år har hon ingen möjlighet att kryssa sig in eftersom hon inte finns med på listan.

– De har totalt kastat ut mig, det har aldrig hänt i det här partiet. Det är ett tecken att jag är en belastning för partiet, säger hon.

Udda beslut

Moderaternas beslut att inte ta med Anna Maria Corazza Bildt på listan har skapat många reaktioner på sociala medier. En som gett sig in i debatten är Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminister samt Anna Maria Corazza Bildts make.

Carl Bildt har delat flera inlägg om att hustrun saknas på listan. Bland annat ett från Moderatkvinnorna med texten ”Anna Maria har fortsatt Moderatkvinnornas förtroende att vara vårt första namn till Europa Parlamentet”.

Carl Bildt har också delat ett inlägg av Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg. Lindberg skriver: ”Ganska udda beslut av M:s valkommitté att helt kasta ut Anna Maria Corazza Bildt och inte ens låta henne bedriva personval och tävla med andra kandidater. Smaka på den: Moderaterna är alltså rädda för... konkurrens”.

Ex-ministrar uttrycker stöd

I ett eget inlägg skriver Carl Bildt: ”Det är ju i alla fall högt pris på originalitet att man vill lyfta bort någon från en lista för att det finns en risk för att vederbörande blir vald. Det brukar vara tvärt om.”

Andra som uttrycker sitt stöd är ex-ministrarna Sven Otto Littorin, som skriver själv på Facebook, och Anders Borg, som ger tummen upp för Anna Maria Corazza Bildts inlägg.

Anna Maria Corazza Bildt är tacksam för allt stöd.

– Det är många, från toppen till gräsrötterna, från hela landet som stöder mig. Människor hör av sig och säger att de vill ha kvar mig. Det visar att jag har drivit frågor som berör människor. 

”Partiledningen måste ta ställning”

Nomineringskommitténs ordförande Erik Langby motiverar beslutet med att M gjorde ett dåligt EU-val 2014 och att det nu är dags för en omstart med nya parlamentariker. Beslutet klubbas formellt den 23 november när partirådet möts. Då kan nya kandidater föreslås av ombud som har förslagsrätt.

– Nu är det upp till medlemmarna att säga vad de tycker. Partiledningen måste också ta ställning, de kan sätta mig på listan. Man brukar inte kasta ut en toppkandidat som har gjort ett bra jobb. Det har aldrig hänt i partiets historia, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Aftonbladet har sökt Carl Bildt.

Publicerad:

LÄS VIDARE