MP-politikern: De borde ersätta Romson och Fridolin

Publicerad 2016-04-25

I förra veckan krävde hon Gustav Fridolins och Åsa Romsons avgång.

MP:s kommunalråd i Nässjö, Etelka Huber, menar att hon har fått stort stöd efter utspelet.

– Det är många som håller med, på olika nivåer, och tycker det är väldigt bra att någon vågar säga det offentligt, säger Etelka Huber.

I stället lyfter hon fram Isabella Lövin som Åsa Romsons ersättare.

I dag meddelade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson att de ställer sina platser till förfogande på kongressen.

Kommunalrådet i Nässjö, Etelka Huber, är en av de MP-politiker som krävt att partiledarduon avgår.

”Hoppades att de skulle avgå”

– Jag tycker att det är ett bra besked att de ställer sina platser till förfogande, även om jag hoppades att de skulle avgå. Nu är det upp till riksvalsberedningen att vaska fram namn. Vi har kompetenta personer, men det är väldigt kort om tid för nomineringen stänger om fem dagar.

De namn som Etelka Huber lyfter fram är bland andra biståndsministern Isabella Lövin och riksdagsledamoten Carl Schlyter.

– De har stort förtroende i partiet och en otrolig kompetens.

”Sålt ut vår själ”

Etelka Huber kommer nu driva frågan om partiledarbyte under tiden fram till kongressen.

– Politiskt har vi tagit stryk sen vi hamnade i regeringen. Vi har fått sälja ut vår själ höll jag på att säga. Asylpolitiken är mycket strängare än vad många i MP tycker är bra och den senaste tiden har det varit många värderingsfrågor. Där har Fridolin och Romson inte varit tydliga med att nolltolerans råder när vi pratar om det som hände med Kaplan och hans middag. Likadant det här med att ta kvinnor i hand, säger Etelka Huber.

Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström säger att hon välkomnar diskussionen om vem som ska leda partiet:

– Miljöpartiet står inför stora utmaningar. Nu måste företrädarna ha ett tydligt mandat från medlemmarna. Därför välkomnar vi en diskussion om vem som bäst leder oss för att tackla klimatutmaningen och välkomna fler flyktingar till Sverige, säger hon.