Socialdemokraterna öppnar för talman från annat parti

Efter valet 2018: Beredda frångå gammal princip

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu öppnar Socialdemokraterna för att riksdagens talman hämtas från ett annat parti.

Därmed kan man frångå den princip som gällt sedan 1970-talet.

– Målet är att hitta en talman som har brett stöd på båda sidor av blockgränsen, säger Anders Ygeman (S).

Bland tänkbara namn finns ex-ministern Eskil Erlandsson (C), erfar Aftonbladet.

Anders Ygeman (S).
Foto: Johan Nilsson/TT
Anders Ygeman (S).

Riksdagens ledamöter återsamlas den 24 september efter sommarens uppehåll. Dagen inleds med upprop och därefter vidtar val av ny talman efter avgående Urban Ahlin (S).

Talmansrollen väntas få en mycket stor betydelse då regeringsförhandlingarna ser ut att bli de krångligaste på många år, och den nye talmannen får en tung roll i arbetet.

Vem som kommer att utses är i nuläget högst oklart.

– De politiska partierna i riksdagen har haft två principer ända sedan 1976. Antingen att största partiet ska nominera talman, eller att det största partiet i den största partikonstellationen ska nominera talman, säger Anders Ygeman, gruppledare (S) i riksdagen.

”Kommer bli SD som avgör”

Gruppledaren menar att de principer som varit rådande pekar på att det också nu borde vara en socialdemokrat som leder arbetet i riksdagen.

– Men nu har de borgerliga partierna, enligt uppgifter i media, valt att lämna den principen och tänker i stället föreslå en egen talman. Jag tycker att det är en olycklig utveckling eftersom det i praktiken betyder att det kommer att bli SD som avgör vem som blir talman, trots att inte ens var femte väljare har röstat på SD.

Socialdemokraterna vidhåller den princip som varit, men Anders Ygeman öppnar nu även för att talmannen kan hämtas från ett annat parti.

– Vår utgångspunkt är att de principer som har gällt mer än 40 år i riksdagen är giltiga. Men samtidigt vill vi inte låta SD få avgöra vem som ska ha det viktigaste uppdraget i Sveriges riksdag och därför vill vi gärna föra en dialog med de borgerliga partierna om det här. Sedan får vi se om de är intresserade, säger han.

Målet: person med brett stöd

I veckan hölls ett första sonderande möte inom gruppledarkretsen i riksdagen. Vad som sades vill Anders Ygeman inte säga något om.

Miljöpartiet har tidigare signalerat att man kan tänka sig en person från till exempel Centerpartiet eller Liberalerna som talman. Inte heller S förkastar den tanken.

– Målet är att hitta en talman som har brett stöd i parlamentet och det får man ju inte om det nomineras två eller tre eller fler personer som talman. Därför kanske det snarare handlar om att samtala för att hitta en person som har brett stöd på båda sidor av blockgränsen, säger Ygeman.

Bland namn som nämns som tänkbara att accepteras av båda blocken finns ex-ministern Eskil Erlandsson (C), enligt vad Aftonbladet erfar. Han har kryssat sig in i riksdagen med god marginal.

Från Alliansens håll har tidigare tre moderater nämnts som favoriter i spekulationerna till talmansposten. Det handlar om Andreas Norlén, KU:s ordförande, samt ex-ministrarna Beatrice Ask och Tobias Billström.

Socialdemokraterna ska nominera sitt förslag till talman inom kort.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE