Spelet bakom Kaplans avgång

Uppdaterad 2016-04-19 | Publicerad 2016-04-18

In i det sista gav Miljöpartiet sitt stöd för Mehmet Kaplan.

Men inom Socialdemokraterna fanns ett stort tryck på Stefan Löfven att göra sig av med den hårt kritiserade ministern, erfar Aftonbladet.

– Bland många S-distrikt hade man noll förtroende för Kaplan, säger en källa.

Klockan 12.30 inleddes presskonferensen i Rosenbad där en allvarsam statsminister Stefan Löfven (S) meddelade att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) lämnar regeringen.

– Jag har idag fått Mehmet Kaplans begäran om entledigande som statsråd. Jag har beviljat begäran, sa Löfven.

Avslöjandena kring hans deltagande i en middag där även högerextrema Grå Vargarna deltog och hans tidigare jämförelse av Israel med Nazi-Tyskland blev till slut för mycket.

Både statsministern och MP-språkrören sa under dagen att det var Kaplan själv som kommit fram till att hans situation var ohållbar, men att de delade hans analys. Man uttryckte ingen större kritik mot honom.

Stark kritik inom S

Enligt vad Aftonbladet erfar var stödet för Kaplan, som är mycket populär i de gröna leden, starkt inom MP hela vägen fram tills avgången. En stor majoritet av partiets distrikt hade då uttryckt sitt förtroende för honom, även om partiledningen till slut insåg att loppet var kört.

– Vi är helt överens om analysen, även MP anser att det blev omöjligt. Kaplans frågor skymdes för mycket av det här, säger en källa.

Efter beskedet var många besvikna, en av dem var EU-parlamentarikern och ex-språkröret Peter Eriksson. Han hade hoppats att Kaplan skulle sitta kvar.

– Jag är både ledsen och förbannad för jag tycker det här är en orimlig utveckling. Jag känner Mehmet sedan väldigt många år tillbaka och upplever honom som en av de mer hedervärda personerna i svensk politik, säger han.

Men inom det andra regeringspartiet, Socialdemokraterna lät det annorlunda.

– Bland många S-distrikt hade man noll förtroende för Kaplan. Detta har varit avgörande för Löfven, säger en källa.

Redan innan presskonferensen uttryckte utrikesminister Margot Wallström (S) kraftig kritik för hans liknelse mellan Israels agerande och Nazi-Tyskland.

– Jag tycker att det var ett fruktansvärt uttalande och jag tar starkt avstånd från detta, sa hon till TT.

Oklart vem som tar över

Dessutom kallade förra S-ledaren Mona Sahlin, i dag nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, Kaplans liknelse för ”fullständigt horribel”.

Kaplans arbetsuppgifter tas nu över av finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och näringsminister Mikael Damberg, som får ansvaret för bostads- respektive it-frågorna.

Det är ännu oklart när Kaplans efterträdare ska utses. Men enligt vad Aftonbladet erfar finns det en stor önskan inom socialdemokratin att Stefan Löfven ska göra en större regeringsombildning. Källor säger att det har redan tidigare funnits kritik mot Kaplan, men även mot infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Inom S, erfar Aftonbladet, finns en stor önskan om att lägga beslag på posten som bostadsminister. Bostadskrisen har pekats ut som en av regeringens tuffaste utmaningar framöver.

– Inom partiet har det länge funnits en önskan om förändringar i regeringen. Nu finns det en chans för Löfven att göra om det som inte funkar.

Men för att det skulle vara möjligt måste de gärna få något tillbaka. Flera källor pekar på en rockad, där S skulle få tag över bostadsfrågorna medan MP skulle ta över posten som infrastrukturminister som i dag innehas av S.

Flera efterträdare pekas ut

Flera namn pekas nu ut som eventuella efterträdare. Inom Miljöpartiet handlar det bland annat om Karolina Skog, kommunalråd i Malmö, Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad och Peter Eriksson.

Men även flera socialdemokrater pekas ut. En av dem är Jonas Nygren, tidigare kommunalråd i Sundbyberg som gjort sig känd i bostadsdebatten.

– Det är trevligt att inte vara bortglömd i politiken och roligt om man tycker att jag har gjort avtryck i bostadspolitiken det är ju ett mycket viktigt område, säger han.

När det kommer till vem som nu ska ta över bostadsfrågorna i regeringen, menar Nygren att det är en fråga för Stefan Löfven, Åsa Romson och Gustav Fridolin.