Löfvens fredstrevare till Trump om stålet – samarbete

Publicerad 2018-03-07

WASHINGTON. Donald Trump står fast vid att USA ska införa handelstullar på stål – och utesluter inte ett handelskrig.

Då lanserar Stefan Löfven en fredstrevare.

– Utifrån vårt perspektiv är det bättre att samarbeta och se vad kan vi hitta för en lösning, säger han.

När Stefan Löfven i går anlände till Vita huset för sitt möte med Donald Trump var stämningen hjärtlig.

Den amerikanske presidenten bröt med traditionen och lät media ställa frågor i Ovala rummet under nästan tio minuter innan mötet började.

I sina svar betonade han gång på gång de mångåriga relationerna mellan Sverige och USA.

– Vi firar 200 år, det är en bemärkelsedag! slog Trump fast.

Presidenten som tidigare uttryckt mycket kraftig skepsis mot Sverige var även senare idel lovord:

– Svenskar är fantastiska. Jag har många vänner från Sverige i New York, det är ett fantastiskt folk.

Erbjöd hjälp med Nordkorea

Sedan stängde Trump och Löfven in sig för att tala på tu man hand. De ämnen som berördes var handel och säkerhetspolitik, bland annat erbjöd den svenske statsministern återigen USA sin hjälp i att medla i konflikten med Nordkorea. Sverige har ett uppdrag som skyddsmakt på Koreahalvön.

– Vi sitter inte inne på lösningen men vi kan vara en kanal för dialog, säger Löfven.

Men när deras samtal var över, och ett möte där deras respektive delegationer på åtta medarbetare vardera också hade hållits, kom de ut igen och höll en presskonferens under kristallkronorna i Vita husets östra flygel.

Också då fortsatte Trump att hylla Sverige – och Stefan Löfven.

– En fantastisk statsminister, sa han och slog ut med handen.

Mörka moln efter tullfrågor

Men när media ställde frågor om den pågående konflikten mellan USA och EU om Trumps hot om att införa handelstullar om 25 procent på importerat stål och med 10 procent på aluminium mörknade uttrycken.

Det blev väldigt tydligt att de företräder helt olika linjer.

EU menar att handelstullar är av ondo och skadar affärsutbyten mellan länder. Sverige, som är ett mycket exportberoende land, står till fullo bakom detta.

President Trump backade dock inte en centimeter från sitt tidigare besked, i stället poängterade han att det inte behöver vara dåligt om ett handelskrig skulle bryta ut.

– Jag har sagt det i 25 år, vårt land utnyttjas, sa Trump.

Stefan Löfven, som är den första EU-ledare som träffat USA:s president efter hotet om tullar, hade dock med sig en fredstrevare från Europa.

Det är EU gemensamt som förhandlar med USA om handelsfrågor men Löfven agerade budbärare och kom därför med förslag till lösning.

– Jag har sagt att vi menar att det är viktigt med fri och öppen handel. Skulle vi börja med tullar på varandras varor vet vi inte var det tar vägen, säger han.

EU menar att Kina är boven

Donald Trump menar att USA:s egen produktion drabbas av den stora produktionen av stål utomlands och därmed är i händerna på säljarna, bland annat från Europa och Kina.

Stefan Löfven ger honom rätt i att det finns en överkapacitet i stålproduktionen, men menar att den är orsakad av Kina som står för hälften av allt stål i världen.

– EU står för knappt tio procent och då är det bättre att vi samarbetar med USA för att hitta en lösning.

Löfven säger samtidigt att han kan förstå presidenten – även om han inte håller med honom.

– Han vill försvara sitt land, men jag menar att utifrån vårt perspektiv är det bättre att samarbeta och se vad kan vi hitta för en lösning.

Donald Trump lyssnade till förslaget, men ännu vet ingen vilket resultat som kan komma ut av det.

”Ingen dålig stämning”

Även i fråga om den svenska migrationspolitiken stod Löfven och Trump på olika sidor.

– Ni har problem med invandring, det har har orsakat problem i Sverige. Jag var en av de första som sa det, sa presidenten.

Löfven erkände att det finns problem, men inga ”no go- zoner”.

Senare när Stefan Löfven svarade på frågor från svensk media ville han inte kännas vid att det hade varit dålig stämning i mötet.

– Så är det i alla relationer, att på några områden har man olika uppfattning. Det påverkar inte förhållandet som sådant, utan då redogör man för att man har olika uppfattningar. Men det blir inte dålig stämning.

Löfven kör lastbil

På onsdagen fortsätter Stefan Löfvens Washingtonresa med några företagsbesök hos svenskbolagen Volvo och Astra Zeneca som har produktion strax utanför huvudstaden.

Bland det som väntas är att Löfven ska provköra en Mack-lastbil som tillverkas på Volvos fabrik och hålla ett tal till arbetarna i fabriken.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.