Fi-ledaren om brottsmisstanken: Välkomnar utredning

Publicerad 2017-06-10

Fi-ledaren har tidigare inte velat uttala sig om brottsmisstanken om upphovsrättsintrång.

Med under politikerveckan i Järva kommenterade hon den pågående polisutredningen.

– På kort sikt kan det påverka Fi, men på lång sikt kommer det inte att påverka särskilt mycket, säger Victoria Kawesa till Aftonbladet.

Politikerveckan i Järva, som syftar till att föra medborgarna närmare politikerna, inleddes på lördagskvällen med Fi:s dag.

Partiledaren Victoria Kawesa, som höll tal under kvällen, tycker att politikerveckan är jätteviktig för de boende i Stockholms norra förorter.

– Det är extremt viktigt, jag är så hedrad av att var här, på hemmaplan. Jag tror det kommer att ge människor kraft och energi att engagera sig i politiken och kanske till och med öka valdeltagandet, säger Victoria Kawesa.

Samtidigt pågår nu en polisutredning mot Fi-ledaren. Aftonbladet har i flera artiklar kunnat berätta om att en forskare vid Göteborgs universitet polisanmält Victoria Kawesa för upphovsrättsintrång.

I förra veckan blev Victoria Kawesa delgiven misstanke om brott och har också suttit i polisförhör.

Fi:s partiledare har tidigare inte velat uttala sig om brottsmisstankarna, men säger nu att hon välkomnar polisutredningen.

– Jag tycker det är jättebra att det utreds ordentligt, jag har välkomnat polisutredningen. Vi får se hur det blir.

Du har också suttit i polisförhör?

– Jag får tyvärr inte kommentera det, men jag välkomnar en utredning och tycker det är superbra att det utreds.

Hur påverkas ditt förtroende som partiledare?

– Jag har kvar förtroendet, mitt parti har förtroende för mig till 100 procent. Jag jobbar på som vanligt. Kanske på kort sikt kan det påverka Fi, men på lång sikt kommer det inte att påverka så mycket.

Victoria Kawesa uppehöll sig i sitt tal mycket kring hur rasismen påverkar de boende i förorterna. I veckan skrev hon också ett inlägg på Facebook om att hon hade träffat kvinnor med somaliskt ursprung som berättade om att barn tagits ifrån dem av socialtjänsten på lösa grunder.

”De berättade om hur rasistiskt och nedlåtande de bemöts av socialtjänsten och att somaliska barn tas ifrån familjerna på lösa grunder”, skrev hon.

– Det är något som har florerat i flera år – det finns rapporter som tagit upp den här problematiken. Jag tror det handlar väldigt mycket om bemötandet, att människor känner sig involverade i de beslut som fattas av myndigheter. Jag tror det handlar om att förbättra dialogen och se till att man verkligen förstår varför man fattar sådana beslut, säger Victoria Kawesa.

Finns det en strukturell rasism bland de myndigheter som finns ute i förorten?

– Det finns en institutionell rasism. Det är beteenden som man inte är medveten om men som ändå är diskriminerande för grupper som inte tillhör majoritetssamhället. Det finns en strukturell diskriminering och en rasism och det finns också fördomar och stereotypa bilder av somalier specifikt. De känner sig extremt utsatta som grupp i det här samhället.

Att ta ett barn på lösa grunder låter som en allvarlig händelse?

– Jag tror att man måste lyssna på människor. Om det är deras upplevelse så får man ta det på allvar och myndigheterna får jobba med att människorna som söker hjälp känner sig bemötta på ett sätt som inte känns rasistisk och förtryckande.

Politikerveckan i Järva pågår till den 18 juni.

Följ ämnen i artikeln