Beslutet klubbat - amorteringskrav från 1 juni

Uppdaterad 2016-03-18 | Publicerad 2016-03-17

Nu har det nya amorteringskravet på bolån klubbats i riksdagens finansutskott.

Den som köper en nybyggd bostad slipper dock kravet under de första fem åren.

– Vi ville ha ett undantag då vi inte ville inte göra någonting som riskerar att begränsa nyproduktionen, säger ekonomisk-politiska talespersonen Ulf Kristersson (M).

När riksdagens finansutskott sammanträdde i dag stod det klart att alla partier var överens om det nya amorteringskravet på bostadslån. Ledamöterna i utskottet var nöjda. Det har varit en lång resa, där flera remissinstanser och framför allt Kammarrätten i Jönköping har haft åsikter om tidigare förslags rimlighet.

Men nu är tanken att den nya lagen ska börja gälla från och med den 1 maj, men för konsumenten innebär det att kraven träder i kraft från 1 juni.

– Vi har kommit fram till att vi ska införa lagkrav på amortering. Det är viktigt att vi har en robust amorteringskultur och också kan stötta det med lagstiftning, säger Fredrik Olovsson, ordförande i finansutskottet (S).

Undantag för nyproduktion

Ett undantag görs för de som köper nyproducerade bostäder, där möjligheten finns för bankerna att inte kräva amortering de första fem åren.

Olovsson säger att undantaget, ett krav från Allianspartierna, är rimligt.

– Det är bättre än ett evigt undantag. Sen finns det problem med alla former av undantag. Det har lyfts fram av andra aktörer att det kan bli en inlåsningseffekt för den som bor amorteringsfritt. Detta innebär inte heller att lagstiftningen säger att det ska vara amorteringsfritt. Jag utgår att de flesta banker kommer ställa krav på amortering ändå.

Moderaternas Ulf Kristersson menar att den nya lagen slår fast att det naturliga är att betala tillbaka på sitt bostadslån.

– I grund och botten är det så att lån ska amorteras och så har det alltid varit. Vi har haft en tid där väldigt många inte har amorterat. Vi vill markera att det ska vara det naturliga.

”Man får fem års respit”

Han menar dock att undantaget för nyproduktion är av stor vikt.

– Vi ville ha ett undantag då vi inte ville göra någonting som riskerar att begränsa nyproduktion. Det förde vi fram och så tog vi intryck av remissinstanserna och landade på ett femårigt undantag. Man får fem års respit och sedan ska man in i den naturliga amorteringen.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson kommenterade uppgörelsen så här.

– Det är bra att tidsbegränsning införs då vi inte velat ha undantag för nyproduktion då den starkt bidrar till ökningen av hushållens skulder. Men framförallt för att människor som köper en ny bostadsrätt får svårt att sälja den då köparen då skulle haft helt andra villkor.

Redan i går bekräftade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att en överenskommelse om amorteringskrav var nådd mellan partierna.

– Vi ser det som att konsumenterna får en högre ekonomisk säkerhet, vi har en hög nivå på skuldsättning i landet, sa han till Aftonbladet.

Tidslinje: Turerna kring amorteringskravet