Larmrapport: Allt värre läge för socialtjänsten

Publicerad 2015-12-10

Fler säger upp sig och sjukskrivningarna ökar: "Personalen känner maktlöshet"

Situationen för socialtjänsterna i landet förvärras nu i snabb takt.

I en rapport från MSB larmas nu om att allt fler socionomer sjukskriver sig eller säger upp sig.

"Personalen känner maktlöshet. Arbetsbelastningen för den befintliga personalen beskrivs som övermäktig och icke hanterbar", står det i rapporten.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, sammanställer varje vecka en lägesrapport kring olika samhällsfunktioner. I den senaste rapporten, som kom på onsdagen, beskriver man hur läget för landets socialstjänster fortsätter att försämras.

"15 länsstyrelser rapporterar om en ytterligare försämrad situation avseende socialtjänsten jämfört med förra rapporteringstillfället .En större andel kommuner än tidigare beskriver nu situationen som antingen allvarligt påverkad eller kritiskt påverkad", skriver  MSB i rapporten.

Svårt att rekrytera

I rapporten beskrivs socialtjänsternas svårigheter med att rekrytera personal, samtidigt som arbetsbelastningen för den befintliga personalen beskrivs som övermäktig. 

Det rapporteras från kommunerna om ett ökat antal sjukskrivningar och att personal säger upp sig på grund av arbetssituationen. Maktlösheten är utbredd.

Camilla Sköld, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet  SSR, känner igen situatonen.

– Det är en kris skapad av att arbetsgivaren inte tagit sitt ansvar. Med den flyktingsituation som är nu borde vi haft en stabil organisation. Men krisen var ett faktum redan innan man nu ska ta emot alla ensamkommande barn, säger hon.

Undanträngningseffekter

Camilla Sköld beskriver hur socialtjänsten redan innan flyktingkrisen hade svårt att rekrytera.

- Arbetsgivaren har underlåtit att ta tag i problemen och under lång tid har vi haft för hög arbetsbelastning. Redan innan flyktingkrisen på hade man på många håll svårt att rekrytera.

I MSB:s rapport beskrivs hur arbetsbelastningen med de ensamkommande flyktingbarnen i sin tur skapar undanträngningseffekter för andra medborgare som också behöver stöd och att rättssäkerheten inte alltid kan upprätthållas.

– Redan innan flyktingsituationen eskalerade så visade undersökningar att bara hälften av socionomerna tycker att det jobb de utför är rättsäkert, säger Camilla Sköld.

– Samtidigt är det så att det görs otroligt mycket bra - det ser man nu med de ensamkommande flyktingbarnen. Det finns kompetens och engagemang. Personalen spänner sig till det yttersta, kanske för att i slutändan offra sin egen hälsa.

Följ ämnen i artikeln