Så ska statsråd kunna vara hemma med barnen

Publicerad 2016-03-15

Snart ska även Stefan Löfvens ministrar kunna vara föräldralediga.

Tre olika modeller för hur det ska gå till, föreslås i en utredning som lämnades till regeringen i dag.

– Vi är en feministisk regering och måste leva som vi lär, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

I dag överlämnade förre justitierådet Sten Hecksher sina slutsatser för hur man ska lösa knäckfrågan om statsråd som vill vara hemma med sina barn vid födelse eller adoption.

Frågan har stötts och blötts i flera år, men har alltid tidigare landat i ett nej. Principen har varit att statsråd "alltid är i tjänst", då de inte har någon formell anställning utan utför ett arvoderat uppdrag.

Ardalan Shekarabi, som är ansvarig för frågan i regeringen, tycker dock att detta är för omodernt. Och gläds åt utredarens förslag.

– När vi säger att vi är en feministisk regering som vill ha moderna villkor för moderna människor, då måste vi hantera den här frågan, säger han.

"Har tvingats hitta på lösningar"

Enligt Shekarabi har frågan varit aktuell många gånger de senaste åren.

– Folk blir föräldrar och har små barn medan de är ministrar. Lena Hallengren, Birgitta Ohlsson, Tobias Billström, Gustav Fridolin, Anna-Karin Hatt och jag själv är några. Samtidigt har det inte funnits någon genomtänkt plan och man har därför tvingats hitta på egna lösningar, som till exempel att ta med sig det lilla barnet direkt till jobbet.

Utredningen har hittat tre olika modeller för hur man kan lösa behovet av föräldraledighet i regeringen.

– Det handlar om att man löser det praktiskt genom att statsrådet går ner i tid och ger sin statssekreterare ett större ansvar samtidigt som ministern själv kvarstår som ansvarig. Det andra alternativet är att man flyttar alla arbetsuppgifter till ett annat statsråd. Och tredje alternativet är att statsministern tar in ett nytt statsråd som vikarie, det har skett i Finland till exempel, säger Shekarabi.

Räknar med snabb process

Enligt civilministern är det bra att det finns tre olika modeller att välja på, men betonar att han tror mest på de två första exemplen.

– De två första alternativen kräver inga lagändringar, det tredje är lite mer komplicerat och kan nog inte bli aktuellt i särskilt många fall.

Ardalan Shekarabi räknar med en snabb process där de nya reglerna kan komma att börja gälla redan i år för de ministrar som ingår i Stefan Löfvens regering.