Löfven: ”Jag har bra chanser att sitta kvar”

Uppdaterad 2019-08-14 | Publicerad 2017-07-07

ARJEPLOG/ARVIDSJAUR. Statsminister Stefan Löfven (S) gör sig redo för semester.

När han återvänder till jobbet är det inte långt kvar till nästa val – och han drömmer om en valrörelse där välfärdsinvesteringar ställs mot skattesänkningar.

– Jag har bra chanser att kunna sitta kvar som statsminister under nästa mandatperiod, säger han.

Sedan i söndags har statsminister Stefan Löfven, i stället för att besöka Almedalsveckan på Gotland, rest runt till olika delar av Sverige. Under fredagen, resans sista dag, gjorde han två nedslag i Norrbotten. I både Arjeplog och Arvidsjaur besökte han lokala välfärdsverksamheter.

På måndag inleds ett par veckors semester för Löfven, något han ser fram emot. Han planerar att läsa böcker och umgås med familj och vänner.

– Det går aldrig att koppla bort helt som statsminister, men man kan koppla av. Vi ska åka till Örnsköldsvik och spendera lite tid där. Jag kan sitta och titta på utsikten över viken en bra stund för att koppla av, säger han.

Men när Löfven återvänder till jobbet stundar hårda tider.

Den budget som regeringen ska lägga i höst är den sista under den här mandatperioden och Allianspartierna hotar med att fälla en minister om inte tre skattehöjningar stoppas.

”Goda chanser att sitta kvar”

Samtidigt är planeringen inför nästa års valrörelse är redan i full gång. Samtidigt ligger Socialdemokraterna på historiskt låga opinionssiffror som är en bra bit under valresultatet från 2014.

Under veckan har statsminister vid flera tillfällen återupprepat vad han vill att valkampen 2018 ska handla om. De utpekade huvudmotståndarna är Moderaterna och Sverigedemokraterna och han vill att fokus ska ligga på det som S-ledare försökt vinna val på under årtionden: investeringar i välfärd mot skattesänkningar.

– Den resa jag gjort den här veckan visar väldigt tydligt att vi har ställt om politiken, det märks på flera verksamheter vi besökt. Vi har kunnat konstatera behovet av investeringar, i vården, äldreomsorgen, bostäder och kring pensionerna. Vi har så mycket kvar att göra och det är där skiljelinjen går. Att fortsätta att investera i varandra och hjälpas åt eller sänka skatter som högern vill.

Hur ser du själv på dina chanser att kunna sitta kvar som statsminister efter nästa val?

– Det känns bra, just därför att riktningen är rätt. Jag möter fler och fler som säger att det går åt rätt håll, både för partiet men framför allt det som görs. Det blir jättetufft och vi kommer att få jobba stenhårt, men det finns goda möjligheter.

Inför valet har Löfven sagt att han gärna vill fortsätta samarbetet med Miljöpartiet, men han har också meddelat att han gärna vill samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna. Svängen mot mitten har väckt ont blod i delar av arbetarrörelsen. Det är alltså fortfarande oklart hur en ny Löfven-regering skulle kunna se ut.

Under Almedalsveckan har både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) lyft frågan om klass i sina tal. De har båda pekat ut riskerna med att en ny underklass håller på att växa fram i Sverige.

Hoppas på samarbete med C och L

Löfven välkomnar budskapet.

– De börjar också inse att ojämlikhet inte är någon tillgång i politiken. Problemet är bara att de satt i regering i åtta år och drev fram ökade klyftor. Det är arvet efter deras åtta år. Men det är bra att vi är överens om att vi ska minska klyftor, det finns i vårt dna.

Du ser öppningar för samarbete?

– Det är bra om vi delar den analysen.

Under våren har Alliansens statsministerkandidat Anna Kinberg Batra (M) dragits med stora problem. Men Löfven vill inte döma ut henne eller Moderaterna inför valet.

– Saker och ting kan ändras väldigt fort åt olika håll. Ett år flera månader före valet ska man inte försöka förutse hur det ska gå. Men Moderaterna är uppenbarligen i väldigt dåligt skick.