Den hemliga maktaxeln håller på att spricka

Den dolda maktaxeln i svensk politik håller på att rämna.
Stödet för Socialdemokraterna och Moderaterna har legat under 50 procent sedan i höstas.

Det är en av svensk politiks bäst bevarade hemligheter att när det verkligen gäller så gör Moderaterna och Socialdemokraterna, som båda kallar sig statsbärande, upp i kraft av att de haft minst hälften av väljarna bakom sig. Det finns undantag, men de är inte talrika.
Men den maktaxeln håller på att rämna. I den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio samlar S och M 47,1 procent av väljarna och så har det sett ut sedan i höstas. Senast de två partierna fick ihop över hälften av väljarna var i augusti förra året. Då var siffran 50,7 procent.

Om styrkeförhållandena efter riksdagsvalet nästa år skulle se ut som i den här mätningen skulle landet bli oerhört svårt att regera. Inget av de traditionella blocken samlar ens 40 procent av väljarna.

Inte ens S och M får 50 procent tillsammans

Och även om det röriga parlamentariska läget skulle tvinga fram en för Sverige oortodox lösning, en koalition mellan S och M, skulle det inte bli en majoritetsregering. Den skulle behöva stöd av ytterligare minst ett parti för att vara helt säker på att få sina förslag genom riksdagen.

Mot det kan man invända att det förmodligen skulle inträffa ganska sällan att alla andra partier, från Vänsterpartiet till Kristdemokraterna, enades i sin kritik mot en sådan regering. Men det kan inte uteslutas.

Ett annat scenario är att även nästa regering baseras på ett bräckligt underlag i riksdagen. Den nuvarande regeringen, med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har stöd av 38 procent av väljarna. Det är för svenska förhållanden ett lågt stöd.

Det enda motsvarigheten i modern tid gäller perioden 1998 till och med 2002 då Socialdemokraterna under ledning av Göran Persson regerade på grundval av 36,4 procent av rösterna. Men då hade regeringen ett formaliserat samarbete med både MP och Vänsterpartiet om statsbudgeten.

En ny svag regering vill ingen ha

Men den här mandatperioden manar inte till efterföljd, de flesta är ense om att situationen är långt ifrån idealisk. Regeringen är svag och får ganska lite gjort. Ytterligare fyra år med samma låga styrfart är inget att önska. Det vore sannolikt inte bra för landet.

Styrkeförhållandena mellan det röda och det blåa blocket har förändrats sedan valet. Stödet för Alliansen ligger nu på exakt samma nivå som det gjorde på valdagen, 39,4 procent.

Stödet för de tre rödgröna partierna, som står bakom den ekonomiska politiken har däremot minskat med 6,6 procentenheter.
Stödet för regeringspartierna, S och MP, har minskat ännu mer. Med 7,9 procentenheter till 30,1 procent.

Sverigedemokraternas sympatisörer ökar för andra månaden i rad och uppgår nu till 21,5 procent av väljarna. De är nu det näst största partiet även om avståndet till Moderaterna är mycket marginellt, två tiondels procent. Stödet för SD har inte minskat i något val på tio år. Deras väljare har blivit fler i samtliga val till riksdag, kommun, landsting och regioner sedan 2006.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!