Storbråk mellan Skyttedal och Lööf

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY. Allianssamarbetet skakar allt mer - med bara två månader kvar till valet.
Nu bråkar KD-toppen Sara Skyttedal och Centerledaren Annie Lööf öppet.
”Din attityd Sara är inte direkt allianssammanhållande”, skriver Lööf på Twitter.

Upptakten inför årets Almedalsvecka har inte gått som planerat för Alliansen. För några dagar sedan gav de fyra partierna det gemensamma beskedet att man efter valet vill öppna upp för att Sverigedemokraterna ska släppas in till topposterna i riksdagens utskott.

Kritiken från de rödgröna partierna blev stenhård, man menade att de borgerliga partierna gav SD mer makt och inflytande. Men även inom C och L blev den interna kritiken stenhård.

Redan dagen efter beskedet backade både Liberalerna och Centerpartiet. Både Jan Björklund och Annie Lööf slog fast att Alliansens idé var död eftersom Socialdemokraterna sagt nej. Hela historien ledde till hårda konflikter mellan Allianspartierna.

1 av 2 | Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYR N

Öppet bråk mellan Lööf och Skyttedal

M-ledaren Ulf Kristersson slog under partiets dag i Almedalen fast att Alliansen mår bra. Men samtidigt bråkar nu ledande företrädare offentligt.

Det är KD-toppen Sara Skyttedal, i dag kommunalråd i Linköping, som gått till hård attack mot Annie Lööf. Skyttedal ifrågasatte Annie Lööfs ledarskap.

– Finns det verkligen en stabil ledning i Centerpartiet? Nu måste L och C ge besked: Röstar de på Ulf Kristersson som statsminister?, skrev hon på Twitter.

Som grund för bråket finns regeringsfrågan där de fyra partierna är oense. M och KD vill bilda en Alliansregering även om de fyra borgerliga partierna blir mindre än de rödgröna, något som skulle kräva stöd av SD. De säger L och C nej till.

Enligt Skyttedal är Lööf inte att lita på om Alliansen ska försöka bilda regering.

Annie Lööf svarade på kritiken:

– Jag vill byta ut Löfven. Jag vill bilda en alliansregering. Jag vägrar låta Sverigedemokraterna diktera villkoren för en alliansregering, så behöver en alliansregering ökat stöd för att kunna styra behöver det sökas över blockgränsen och inte hos SD.

”Inte direkt allianssammanhållande”

Men Skyttedal var inte alls nöjd med svaret och slog fast att den enda rimliga tolkningen är att Centerpartiet vill ge Socialdemokraterna veto kring om en Alliansregering ska bildas eller inte.

Annie Lööf slog tillbaka:

– Din attityd Sara är inte direkt allianssammanhållande. C är det enda alliansparti som ligger tydligt över valresultatet och vi har störst potential i alliansen att få nya väljare över blockgränsen. Nu får vi se till att alla 4 gör bra val! En alliansregering, utan SD-samarbete.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publicerad:

LÄS VIDARE