Krisen i Miljöpartiet

Khan tvingades bort – nu ersätter Bah Kuhnke

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Yasri Khan vägrade ta kvinnor i hand – och tvingades ta tillbaka sin kandidatur till MP:s partistyrelse.

Nu föreslår valberedningen att kulturminister Alice Bah Kuhnke tar hans plats.

– Hon har en bred och lång erfarenhet av ledarskap. Det behövs i vår nystart, säger riksvalberedningens ordförande Joakim Larsson.

I en mycket uppmärksammad intervju i TV4 stod det klart att MP-politikern Yasri Khan vägrar ta kvinnor i hand. Han fick utstå hård kritik och det slutade med att han drog tillbaka sin kandidatur till de grönas partistyrelse, dit han var föreslagen att väljas in som ledamot på kongressen som inleds i morgon. I efterdyningarna av skandalen fick även språkröret Gustav Fridolin kritik för sina uttalanden i frågan.

Nu står det klart att MP:s riksvalberedning i stället förslår att kulturminister Alice Bah Kuhnke tar plats i MP-toppen. Ordförande Joakim Larsson lyfter fram Bah Kuhnkes erfarenheter både från politiken och civilsamhället.

”Erfarenhet av ledarskap”

– Hon har även bred och lång erfarenhet av ledarskap. Det kan behövas i den nystart för partiet som det har talats så mycket om den senaste tiden.

Bah Kuhnke säger själv att hon är ”otroligt glad och stolt över att vara nominerad”.

– Partistyrelsen innehar en central funktion i varje partiorganisation. Självklart hoppas jag mycket på att bli invald, säger hon.

Alice Bah Kuhnke menar att den nystart som Miljöpartiet nu talar om blir oerhört viktigt.

– Ju starkare vi är som parti desto större kraft kan vi vara i regeringen. Vi behöver bli starka och fokusera på att utvecklas som organisation. Det jag vill göra i partistyrelsen är att arbeta med att förankra förståelsen av och kunskapen om vad det innebär att sitta i en koaltionsregering.

– För vi kommer även framöver behöva kompromissa och ta tuffa beslut samtidigt som vi ska bli starkare.

Stor överraskning

Alice Bah Kuhnke var en stor överraskning när hon presenterades som grön kulturminister i Stefan Löfvens regering hösten 2014. Innan dess hade hon inte ägnat sig åt partipolitik över huvud taget.

Utöver Bah Kuhnke föreslås riksdagsledamoten Rasmus Ling att väljas in i partistyrelsen. Övriga val av ledamöter är omval.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Ministerns kritik mot separata badtider

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Miljöpartiet

Alice Bah Kuhnke

Yasri Khan

Miljöpartiet