Alliansväljarnas splittring om SD-inflytande

Av: Olof Svensson

Publicerad:

SAMHÄLLE

En fjärdedel av alliansväljarna vill se en regeringsbildning tillsammans med S, enligt en mätning från Aftonbladet/Inizio.

M-väljarna är mer skeptiska – däremot är en majoritet av dem positiva till att bilda en alliansregering med stöd av SD.

– Det är tydligt att det finns en splittring bland Alliansens väljare, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Anna Kinberg Batra.
Foto: Robin Lorentz-Allard
Anna Kinberg Batra.

Frågan hur Alliansen ska agera om den blir mindre än de rödgröna efter nästa val har diskuterats fram och tillbaka under våren.

Bland Alliansens väljare ökar andelen som kan tänka sig att samregera med S.

24 procent föredrar att Alliansen, eller delar av Alliansen, bildar regering med S, om Alliansen blir mindre än de rödgröna efter nästa val.

Det är en ökning med 6 procentenheter sedan samma fråga ställdes i januari.

”Tydlig splittring”

Mest positiva till en sådan konstellation är L och C (38 respektive 36 procent)

– Stefan Löfven har sträckt ut handen mot Alliansen och framförallt mot Centern och Liberalerna, det här attraheras väljarna av, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Hon fortsätter:

– Under våren har M har närmat sig SD, vilket har fjärmat L och C. Det är tydligt att det finns en splittring bland Alliansens väljare.

Bland Moderaternas väljare vill 9 procent att Alliansen samregerar med S. Betydligt fler vill att Alliansen regerar ensamt med stöd av SD. Fler än hälften, 52 procent, föredrar en sådan modell.

Har valt olika vägar

En förklaring till Moderatväljarnas SD-inställning är att de med ett sådant stöd kan hålla ihop Alliansen och få igenom sin politik, menar Karin Nelsson.

– Kan de bilda regering med stöd av SD ser de inget problem med det.

Varför är den här frågan viktig?

– Det här är viktigt i och med att vi har haft ett så bräckligt parlamentariskt läge under mandatperioden. SD har växt mycket i opinionen, då har M valt en väg att gå medan C och L har markerat i en annan riktning.

Jan Björklund är den enda alliansledaren som öppnat för en regering bestående av Alliansen och S, om Alliansen blir mindre än de rödgröna. Annie Lööf har sagt att hon kan tänka sig att bilda en alliansregering som får stöd av S.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE