Eneroth: ”M har en allvarlig ledarkris”

Publicerad 2016-02-01

Moderaterna och Anna Kinberg Batra är nu beredda att fälla Stefans Löfvens regering genom en gemensam budget om de får med sig de andra borgerliga partierna, erfar Aftonbladet.

Omsvängningen väcker starka känslor hos Socialdemokraterna.

– Om det här stämmer måste man komma ihåg att det förutsätter att de i så fall bildar regering med aktivt stöd av Sverigedemokarterna, säger gruppledaren Tomas Eneroth (S).

Aftonbladet kunde tidigare i dag avslöja att partiledningen i Moderaterna gradvis svängt i regeringsfrågan. Anna Kinberg Batra är beredd att gå fram med en gemensam Alliansbudget, vilket skulle leda till regeringskris och en chans för henne att ta makten. Detta eftersom Sverigedemokraterna sagt att man skulle stödja en gemensam Alliansbudget i riksdagen.

Men enligt vad Aftonbladet erfar ligger M-ledningen ännu lågt, för att inte riskera Allianssamarbetet. Både Centerpartiet och Liberalerna är nämligen inte redo att fälla regeringen med SD:s hjälp.

Eneroth: ”De skulle behöva aktivt stöd av SD”

Aftonbladets avslöjande väcker stark kritik hos Socialdemokraterna.

– Om det här stämmer måste man komma ihåg att det förutsätter att Alliansen i så fall bildar regering med aktivt stöd av Sverigedemokarterna. Det står emot allt de tidigare sagt, säger gruppledaren Tomas Eneroth (S).

Han menar att det nuvarande parlamentariska läget skulle betyda att en Alliansregering skulle vara "extremt svag".

– Det skulle räcka med att SD i protest skulle stödja till exempel en S-reservation, så faller regeringen. Det blir en mycket svag regering. Men det allvarligaste är att man är beredd att agera tillsammans med ett främlingsfientligt parti med rötter i nyfascistiska rörelser.

”De bryter överenskommelser”

Trycket inom Moderaterna att verka för en gemensam Alliansbudget är stort. Enligt Tomas Eneroth menar att partiet nu genomgår en "allvarlig ledarkris".

– Anna Kinberg Batra backar nu snart på varje tidigare ställningstagande. De bryter överenskommelser, de gör oseriösa KU-anmälningar. Det är en trist utveckling. Sverige skulle behöva mer av samarbete, inte mindre. Det känns som att både Moderaterna och Kristdemokraterna nu styrs av sina ungdomsförbund.

Hur säkert sitter egentligen regeringen?

– Vi har hela tiden vetat att om Alliansen vill samarbeta med SD så har de majoritet i parlamentet. Men de har ännu inte varit beredda att ha ett samarbete och göra sig beroende av SD. Det har inneburit att vi kunnat regera. Vi har hellre velat sett mer av samarbete i svensk politik och försökt göra flera blocköverskridande överensekommelser. Några av dem håller, men det är illavarslande att Moderaterna har allt svårare att hålla sina tidigare överenskommelser.