Alliansledarna: Det kommer ta lång tid att bilda regering

Valresultat 2018: ”Det är komplicerat”

Av: Anette Holmqvist, Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Alliansen ställer in sig på att det kan ta lång tid att bilda en ny regering – kanske ända till jul.

Ulf Kristersson (M) hänvisade till Tyskland, där det tog ett halvt år att få en ny konstellation på plats.

– Det här kan ta tid och det kan bli komplicerat, säger han.

Partiledarna i Alliansen förtydligade på onsdagsförmiddagen sitt besked från DN Debatt – att de avser att bilda en ny regering och att de vill föra blocköverskridande samtal med Socialdemokraterna. Något som källor inom S menade var ett bevis på att alliansledarna är stressade, inför valresultatet som väntas under eftermiddagen.

Ledarna slog fast att de är överens om att inte ge SD något inflytande och att det därför kommer att krävas konstruktiva samtal och ödmjukhet, där valrörelseretoriken slopas, för att en regering ska kunna bildas.

1 av 3 | Foto: URBAN ANDERSSON

Ulf Kristersson hänvisade till ett samtal med Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, från när han var nyvald partiledare.

– Hon sa till förvånade europeiska kollegor att hon kunde inte lova en ny tysk regering förrän till jul, tre månader senare. Det tog sex månader.

”Kommer vara komplicerat”

Därefter slog M-ledaren fast att han, genom att berätta detta, inte är ute efter att pröva människors tålamod. Men att människor måste ställa in sig på att regeringsbildningen kan ta tid.

– Det här kan ta tid, det här kommer att vara komplicerat, det kommer att behöva rinna en del vatten under broarna för att lösgöra saker som verkar omöjliga. Sverige kommer att få en ny regering, säger Kristersson.

Ny regering – till jul

Har vi en ny regering till jul?

– Ja, det skulle jag tro att vi har, men jag sätter ingen tidtabell för det, säger M-ledaren.

Även Jan Björklund (L) tror att det kommer att finnas en ny regering på plats innan tomten kommer. Men Ebba Busch Thor är osäker.

– Jag kommer inte sätta något datum. Nu ska vi ha den här processen och det finns en tydlig ordning för detta, säger Ebba Busch Thor.

Hoppas Löfven tar det på allvar

Varken Ebba Busch Thor eller Annie Lööf vill gå in på vad de kan erbjuda Socialdemokraterna i utbyte för ett stöd.

– I det här svåra parlamentariska läget är det viktigt att kunna ta ansvar för landet, det gör vi bäst gemensamt, säger Annie Lööf.

Har ni någon b-plan om Löfven tackar nej?

– Det är Stefan Löfven som måste presentera hans alternativa plan, säger Annie Lööf.

Ulf Kristersson säger att han hoppas att Löfven tar hans erbjudande på allvar.

– Vi är helt öppna för att föra samtal som kan skapa långsiktighet i ganska svåra reformer, ungefär som vi arbetade i Sverige efter 90-talskrisen med svåra saker. Där tror jag att många socialdemokrater också förstår att politiken måste formas, sedan förstår vi att det här är svårt och kan ta tid. Men det här är vår ärliga avsikt.

Ska nominera kandidat till talman

Alliansen avser också att nominera en egen kandidat till uppdraget som riksdagens talman. Bland dem som tidigare nämnts i spekulationerna finns moderaterna Andreas Norlén, KU:s ordförande, samt Beatrice Ask, tidigare bland annat justitieminister.

Alliansledarna ville inte berätta vilken kandidat som är aktuell.

Socialdemokraterna, som tidigare i veckan tog kontakt med samtliga partier utom SD, kommer att svara vid en pressträff klockan 13.15 i dag, onsdag. Det blir statsminister Stefan Löfven själv som svarar.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE