Anders Ygeman inför kvällens evenemang: ”Var inte oroliga”

Uppdaterad 2015-11-16 | Publicerad 2015-11-14

Dagen efter de blodiga terrorattentaten i Paris arrangeras flera stora publikevenemang i Sverige.

Men varken de som går på fotbollsmatchen mellan Sverige och Danmark eller konserten med Madonna ska vara oroliga, menar inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Terroristerna vill att vi ska känna oss rädda och oroliga. Men för att ytterligare öka tryggheten kommer polisen att höja närvaron och tillsynen, säger han.

Terrorattentaten i Paris riktade sig bland annat mot konsertlokalen Bataclan och fotbollsstadion Stade de France. Dagen efter arrangeras under lördagskvällen flera stora publikevenemang i Stockholm, bland annat kvalmatchen mellan Danmark och Sverige på Friends Arena och en konsert med Madonna på Tele 2 Arena.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att besökarna inte ska var oroliga.

– Än så länge finns det ingenting som länkar ihop attentaten i Paris med Sverige och den svenska hotbilden. Terroristerna vill att vi ska känna oss rädda och oroliga. Men för att ytterligare öka tryggheten kommer polisen att höja närvaron och tillsynen.

”Vi står sida vid sida med Frankrike”

Ministern själv säger att han reagerade med vrede och bestämdhet på attacken.

– Och med stor sorg över de dödsoffer som det fruktansvärda attentatet i Paris förde med sig.

Under dagen samlade statsminister Stefan Löfven sitt säkerhetspolitiska råd, där Ygeman ingår. Med på mötet fanns även rikspolischefen Dan Eliasson och Säpochefen Anders Thornberg.

– Det gjorde vi för att skapa en egen bedömning av säkerhetsläget och eventuella hot mot Sverige. Vi har sagt till Frankrike att vi står sida vid sida med i den här svåra tiden och är beredd att hjälpa dem på varje sätt vi kan, säger Ygeman.

Hur ser ni på risken att något liknande som det i Paris kan hända i Sverige framöver.

– Den risken finns, vi har levt med en förhöjd hotbild sedan 2010 i Sverige. Vi har haft självmordsbombaren på Drottningsgatan i Stockholm. Vi har haft ett antal planerade attentat som svensk polis och säkerhetspolis har lyckats avvärja.

Vad blir viktigast för regeringen de kommande dagarna?

– Nu handlar det om att följa utvecklingen i Paris. Vi får följa om alla gärningsmän är oskadliggjorda eller senare gripna om det eventuellt finns några svenska länkar som ännu inte kommit fram. Sedan får vi göra en bedömning av det. I det längre perspektivet handlar det om att utvärdera som gjorts i Paris och se om det finns lärdomar för den svenska polisen och säkerhetstjänsten för att kunna förebygga den här typen av attentat.

Kan sådana här attentat förebyggas?

– Självklart. Svensk säkerhetspolis har förebyggt ett antal sådana här attentat. Vi kan inte skydda oss mot allt men vi ska göra allt det vi kan för att skydda oss.