Aftonbladet avslöjar: Björklund säker på att bli omvald

Uppdaterad 2015-08-10 | Publicerad 2015-06-15

FP-ledaren Jan Björklund har tagit kontrollen över sitt sargade parti och tryggat sin framtid.

I dag är han säker på att bli omvald.

Aftonbladet kan avslöja hur Björklund kopplade greppet om partiet och avväpnade sina utmanare.

Valresultatet i höstas var en katastrof för Folkpartiet och Jan Björklund. Partiet backade till 5,4 procent vilket var det näst sämsta resultatet någonsin. I de två andra allianspartierna som gjorde dåliga val, M och KD, byttes partiledarna ut.

Björklund var också ifrågasatt, även om partistyrelsen omgående gav honom sitt stöd. Under sju år på posten som FP-ledare hade partiet backat i samtliga val, med undantag för EU-valet 2009. Trots att Björklund blev omvald så sent som 2013 hade det länge spekulerats i att flera kandidater stod redo att ta över.

Under våren sjönk FP:s opinionssiffror allt djupare och flera avgångskrav lyftes. Efter att partiet lagt om sin integrationspolitik hamnade Björklund i öppen konflikt med flera tunga företrädare i partiet. Björklund själv sa i en intervju med Aftonbladet att han var utsatt för "ett drev" men att han kände ett starkt stöd i partiet.

– Det går inte att vara partiledare om man inte har en väldigt god markkontakt, sa han då.

Har inte kunnat enas om någon kandidat

Björklunds ställning prövas när FP håller landsmöte i november. Enligt vad Aftonbladet erfar är han och den övriga partiledningen nu övertygade om att han blir omvald.

– De som vill ha bort Björklund har inte kunnat enas om någon kandidat, säger en källa. 

Enligt Aftonbladets källa ska Björklund, bara dagar efter valet, haft samtal med Birgitta Ohlsson, Erik Ullenhag och Maria Arnholm - alla statsråd i Alliansregeringen och alla möjliga utmanare. 

Målet med samtalen var att planera hur Björklunds lag i opposition skulle se ut.

Arnholm utsågs omgående till ny partisekreterare.

– Både Ullenhag och Ohlsson fick önska vilka sakområden de helst ville arbeta med. De uppmuntrades att bredda sig och tänka långsiktigt, säger en FP-källa. 

Ullenhag, som varit integrationsminister, utsågs kort därefter till den viktiga posten som ekonomisk-politisk talesperson, ett område där partiet nu lägger mycket kraft. 

– Ohlsson valde att hålla fast i de utrikespolitiska frågorna, säger en källa. 

Under hösten och våren har Arnholm, i sin nya roll som partisekreterare, rest runt till partiets olika länsförbund och även besökt partiets företrädare i Bryssel. Under sina resor har hon undersökt stödet för Björklund.

– Hon sa att det inte är partiledarfrågan som är problemet, utan att det är politiken som måste förändras i grunden, säger en källa.

Fått stöd av tungt distrikt

FP:s valanalys slog fast att partiet under regeringsåren förvisso vänt skoldebatten, men att det tappat relevans i en rad andra frågor. Dessutom slogs fast att partiet tappat bort sin "liberala berättelse". 

Björklund tillsatte också Välfärdskommissionen och Globaliseringskommissionen. De ska ge förslag på ekonomiska reformer och utveckling av välfärden inför valet 2018.

FP-ledarens arbete har burit frukt. För några veckor sedan stod det klart att ett av FP:s allra mäktigaste länsförbund, Skåne, har nominerat honom inför landsmötet. 

– Han är en väldigt bra ledare, vi tycker att det förnyelsearbete som initierats har solid grund och det verkar gå åt rätt håll. Han är mannen att leda FP:s förnyelse och en väldigt bra oppositionspolitiker, säger ordförande Christer Nylander. 

Källor uppger också att två andra tunga aktörer, länsförbunden i Stockholm och Västra Götaland, lutar åt att nominera Björklund.

Men enligt vad Aftonbladet erfar kan kritiken börja bubbla upp om det radas upp dåliga opinionssiffror flera månader i rad.

– Då kan det börja röra på sig igen, säger en FP-källa.

Följ ämnen i artikeln