Man känner inte igen sig i Sjöstedts Sverige

Höll salvelsefull vänsterpredikan i Almedalen

Av: Lena Mellin

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY. I Jonas Sjöstedts Sverige tvingar de giriga direktörerna barnen att gå i trasiga kläder.

En lite väl gammalmodig bild av klassklyftorna kan man tycka.

I ett regnigt och blåsigt Almedalen höll Jonas Sjöstedt sitt sjunde tal i Visbyparken.

Det var en salvelsefull vänsterpredikan, en känslofylld attack på orättvisorna i landet av ett slag som man sällan hör nu för tiden.

Men Jonas Sjöstedts metaforer hade inte riktigt hängt med i utvecklingen. Där fanns den girige direktören som pressade ner arbetarnas löner så att deras barn tvingas gå i trasiga kläder. Man känner inte igen sig i Sjöstedts bild av Sverige.

”Överklassen äter oss ur huset”, sade Jonas Sjöstedt exempelvis och tog Rutavdraget och avskaffandet av värnskatten som bevis.

1 av 6 | Foto: BJÖRN LINDAHL

Vänsterpartiet är ensamt på vänsterkanten i svensk politik. Det är det enda oppositionspartiet till vänster om regeringen.

Därför kan det redan från start vara svårt att nå fram med budskapet. Sju av åtta partier tycker ju att Jonas Sjöstedt har fel. Och de gillar att påpeka det.

Men därför är det är sannolikt ännu viktigare för Sjöstedt att ha mer uppdaterade bilder av hur ojämlikheten ser ut än att giriga direktörer och en utsvävande överklass. Klassamhället, det som han vill bekämpa till varje pris, kan helt enkelt bli begripligare för den som inte känner till vänsterbilderna från förra seklet.

Det finns få som förnekar att det finns ett klassamhälle, en överklass och giriga direktörer. Men de ser inte ut som när Vänsterpartiet bildades för lite drygt hundra år sedan.

Om vi lägger det omoderna bildspråket åt sidan så handlade Jonas Sjöstedts tal om ett ständigt aktuellt ämne. Den ökar i Sverige och har ökat sedan 1980.

Inte ens Vänsterpartiets budgetsamarbete med S- och MP-regeringen mellan 2014 och 2018 lyckades helt ta knäcken på kurvan.

– Politiken har inte helt och hållet rått på klassamhället, som Jonas Sjöstedt uttryckte saken.

Nej, så är det. Men kan det vara så att politiken har valt fel metoder? Eller för klena? Just det tog inte Jonas Sjöstedt upp. I Vänsterpartiets Sverige tycks nämligen alla utom de själva ge sitt godkännande till att klyftorna ökar. Så är det såklart inte.

Sjöstedt ville också skärpa ordningslagen och lagen om hets mot folkgrupp för att få bukt med nazisternas närvaro i Almedalen.

– Det har gått för långt, sade Sjöstedt.

Det kan man hålla med om. Man kan också hålla med om att polisen varit för flat mot nazisternas önskemål om var och när de ska demonstrera. De har alltför ofta fått som de velat.

Men det värsta är kanske inte det. Utan att det finns människor i vårt land som på allvar tycker att andra ska utrotas.

Talet i korthet

Känsla: Återhållen vrede i attackerna på klassamhället. Gråt i halsen när han berättade om mormor Greta, född 1909.

Humor: Nej, inte i det här talet heller.

Attacker: På klassamhället, ”högern” och Stefan Löfven.

Nyhet: Två miljarder per år till kollektivtrafiken för lägre taxor, bättre standard som wifi eller tätare turer i kollektivtrafiken.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE