Eliassons råd: Föräldrar bör följa med sina barn på festival

Publicerad 2017-07-04

För ett år sedan lovade rikspolischefen ett krafttag för att stoppa sexuella trakasserier på festivaler.

Men även i år kommer rapporter om övergrepp.

Nu ger Dan Eliasson föräldrar rådet att följa med sina barn på festivaler för att de ska känna sig säkra.

Precis som förra året har rapporter om sexuella övergrepp och trakasserier på festivaler varit ett återkommande inslag i nyheterna under sommaren. I fjol lovade rikspolischef Dan Eliasson ett krafttag för att vända trenden – men än så länge har övergreppen inte försvunnit.

– Jag reagerar med stor upprördhet när människor, företrädelsevis unga tjejer, utsätts för sexuella ofredanden. Vi har jobbat väldigt hårt med arrangörer till olika festivaler. Det har visat sig vara framgångsrikt på en del ställen, men inte tillräckligt framgångsrikt på andra ställen, säger Dan Eliasson.

Det måste bort

Rikspolischefen säger att polisen har ett bra samtal med festivalarrangörer och att polisen skjutit till mycket resurser för att öka säkerheten.

– Men det är uppenbart att det fortfarande sker övergrepp, det måste bort, så kan det inte vara.

Polisen kommer nu göra ytterligare utvärderingar för att övergreppen ska minska.

– Folk måste kunna gå på festival och lyssna på musik utan att bli utsatta för sexuella övergrepp, säger Dan Eliasson.

Vad har du för råd till föräldrar som är oroliga?

– Mitt råd är att föräldrar gärna följer med sina barn på festivaler. Det är viktigt. Det är miljöer där det finns sprit och ibland droger och där barn, framförallt yngre, behöver vuxna närvarande. Så föräldrar, hjälp gärna till.

Ska man inte åka på festival om man inte har med sig föräldrar?

– Det får varje familj avgöra i samtal. Men jag ser gärna mer föräldrar och vuxna människor på festivaler.

Slår ifrån sig kritik om armband

Rör det sig om en ökning av sexbrott, vad beror den i så fall på?

– På en del festivaler ser vi markanta minskningar, på Bråvalla ser vi ungefär samma siffror som i fjol. VI vet fortfarande inte om det är anmälningsfrekvens eller om utfallet ser annorlunda ut. Det måste utvärderas.

Förra året tog polisen fram armband med texten ”tafsa inte” i syfte att upplysa människor om problemen med övergrepp. Men initiativet fick hård kritik – flera menade att polisen skulle ta itu med problemet i stället för att lansera armband.

Har du tagit åt dig av kritiken?

– Att vi gjorde en kampanj för att uppmärksamma frågan om sexuella övergrepp är en kritik som jag har jag svårt att ta åt mig. Det var viktigt att vi förde det samtalet då för att fästa mer uppmärksamhet på frågan. Men jag vill understryka, det var bara en liten del av allt vi gjorde, men betydelsefullt för att fästa ouppmärksamhet på frågorna.