Apa efter Annie Lööf – så lyckas du som politiker

Vill du bli framgångsrik som politiker?
Härma Annie Lööf, hon vet hur man gör.

En kollega till mig beskrev stämningen på Centerns kommundagar i Göteborg som ”lyrisk”. Det krävs ganska mycket för att en tillställning av den arten ska skildras på det viset.

Bakgrunden till hänförelsen är att det går bra för Centern i opinionsmätningarna. Det är ett av tre partier, de andra är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, som nu har ett högre stöd än de hade i valet 2014.

Dessutom är Annie Lööf den partiledare som svenska folket har högst förtroende för enligt ett flertal mätningar, bland annat Aftonbladet/Inizio.

Hennes framgångsrecept är tämligen enkelt. En politiker som vill bli framgångsrik kan lätt kopiera det.

1. Stå fast vid det du tror på. Självklart ska man ändra sig om verkligheten förändras, man kan inte driva samma infrastrukturpolitiken nu som på 1800-talet. Men om verkligheten är oförändrad ska det mycket till för att göra lappkast.

Centern och Annie Lööf har hållit sig till ungefär samma frågor och samma lösningar i flera år. De står exempelvis för en tämligen generös flyktingpolitik och vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna.
Allianskollegan Anna Kinberg Batra (M) har på båda dessa områden ändrat sig helt. För tre veckor sedan skulle Moderaterna inte ens prata i onödan med Sverigedemokraterna. Nu vill de förhandla. Tvära kast av den typen inger inte förtroende. De bör undvikas för den som vill skörda segrar i politiken.

2. Håll dig till ett fåtal frågor. Ett parti ska givetvis ha en heltäckande politik för livets alla skiften. Men alla kan inte vara lika högt prioriterade.

Annie Lööf driver framför allt följande frågor: Landsbygden och möjligheterna att bo där. Jobben och sysselsättningen. Decentralisering, i hennes tappning kallat ”närodlat”. Och det hon kallar klyvningen av Sverige, det vill säga uppdelningen mellan dem som känner sig exkluderade och inkluderade.

Det är bra att hålla sig till några priofrågor. Det är ett av statsminister Stefan Löfvens problem att han inte gör det, hans viktigaste frågor varierar beroende på vilken vecka det är. Det bidrar starkt till att regeringens politik framstår som diffus.

3. Verka engagerad. I sitt 30 minuter långa tal på kommundagarna fick Annie Lööf flera långa applåder. Till stor del berodde de på att hon är engagerad när hon talar. Hon verkar som att hon själv tycker det hon säger är väldigt viktigt och det är nödvändigt för att smitta andra.

Den som mumlar eller läser högt ur ett medhavt papper engagerar inte. Då kan man utgå från att gensvaret blir svalt eller obefintligt.

Just då gällde Annie Lööfs engagemang ”klyvningen av Sverige” mellan dem som känner sig prioriterade och dem som känner sig bortvalda. Det kan gälla landsbygden men den känslan kan också infinna sig i storstadsområdenas nergångna förorter.

Misstanken att vara bortprioriterad leder både till ilska och hopplöshet och därför måste hela landet leva, hävdar Annie Lööf och låter, alltså, som hon verkligen menar det.

Svårare än så behöver det inte vara att lyckas i politiken. Ändå är det ganska många som inte klarar av det.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!