”Det går inte att värja sig”

Uppdaterad 2016-11-24 | Publicerad 2016-11-19

Veronica Palm fick nog av hatet på Twitter

Att varje dag vakna till hot och hat – och att somna till detsamma.

S-toppen Veronica Palm fick nog av den hårda tonen i sociala medier och bestämde sig för att pausa sin egen närvaro.

– Det går inte att värja sig mot lögner, halvsanningar och medvetna missförstånd, säger hon.

Även Liberalernas Birgitta Ohlsson är engagerad i frågan och vill se skärpta straff.

Den allt råare tonen i sociala medier har blivit en fråga på mångas läppar. I torsdags tvingades en moderat tjänsteman lämna sitt jobb efter att ha kallat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för "hora".

”Går in under huden”

Ett par dygn tidigare hade Veronica Palm gått ut med att hon tar en paus från twitter och det hårda debattklimatet.

Hon skrev: "Jag orkar helt enkelt inte. Jag är en människa, och vill fortsätta vara mänsklig. Inte stänga av mina känslor för vad andra människor uttrycker. Och då gör det ont med lögner och hat. Det går in under huden, varje dag".

Veronica Palm har suttit i riksdagen för Socialdemokraterna i många år, 2002-2015, och också varit ordförande i partidistriktet i Stockholms stad. Hon lämnade riksdagen förra hösten men sitter kvar i partiets innersta krets, det verkställande utskottet, fram till kongressen i Göteborg i april nästa år.

Hon har länge varit aktiv i sociala medier, ofta med utgångspunkt i ett feministiskt och antirasistiskt engagemang.

Beslutet om att sluta twittra var inte enkelt, framhåller Palm.

– Nej, jag känner skuld, för lösningen på hat och hot är inte att demokratiska röster tystnar. Men jag känner att jag måste ta en paus. Det går till slut inte att värja sig mot lögner, halvsanningar och medvetna missförstånd.

Hatet finns alltid i telefonen

Veronica Palm beskriver det som att hatet kommer så nära eftersom det alltid finns tillgängligt i telefonen. Man vaknar och somnar till andras hårda omdömen.

– I dag har också hyfsat normala debattörer en svans av troll omkring sig och till slut orkar man inte bemöta allt. Och då får det stå oemotsagt, vilket inte heller är bra.

– Om mig skriver de ofta att jag är en "feministfitta", "korkad" och "att det märks att jag har jobbat på dagis" och de kommenterar också min kropp och eventuella sexualitet.

Att bara stänga av, eller blocka, följare räcker inte, menar hon.

– Det är inte så enkelt som att blocka, det är som ett myller där ute.

Eftersom Palm har varit politiskt aktiv i många år har hon deltagit i en rad valrörelser och stått i S valstugor även i perioder när ilskan mot partiets politik och främsta företrädare varit stor.

– Till exempel när Göran Persson hade köpt sitt Torp fanns en väldig upprördhet, men jag har aldrig mött det här helt oresonliga hatet förut.

”Vi måste bryta spiralen nu”

Har du själv någon skuld i det hårdare tonläget?

– Nej, jag tycker inte det. Jag brukar tänka mig riksdagens talarstol som modell för mina inlägg i sociala medier. Kan jag säga det i talarstolen så kan jag skriva det på twitter. Annars bör jag avstå.

Veronica Palm har tänkt mycket på vad lösningen på problemet kan vara. Hon menar bland annat att det måste bli enklare att anmäla och att det måste tydliggöras vad som är tillåtet att göra, säga och skriva.

Även Liberalernas Birgitta Ohlsson, ex-minister och talesperson i utrikesfrågor, utsätts för påhopp i sociala medier. Det handlar både om det hon kallar en "grabbig höhö-mentalitet" och regelrätt hat.

Hon förbluffas över att många hatar helt öppet – från mailadresser på jobbet, i föreningslivet eller andra officiella verksamheter. 

– Det är som att dammluckorna har öppnats. Den anständighetsbarriär som fanns förut har helt brutits ned, säger Ohlsson.

– Etablerade personer vågar i dag vara öppna i sitt hot, hat och vulgära påhopp. Jag har karlar som mailar till mig helt öppet från näringslivet, idrottsrörelsen eller andra engagemang på sina orter och kallar mig könsord. Jag brukar fråga dem "skulle du uttrycka dig så här till din dotter, syster eller fru?" Men de svarar aldrig.

Skärpta straff

Birgitta Ohlsson tror inte på att strypa tillgången till sociala medier. Men hon vill se skärpta straff för den som hotar personer med uppdrag som till exempel politiker och domare.

– Det skulle avskräcka en del att veta att du kan inte hålla på och hota och hata och driva trakasserier mot folk. Människor blir uppmuntrade i miljöer som är tillåtande till den sortens beteende. Den spiralen måste vi bryta nu, säger hon.