Sjöstedt: Det krävs en ny statsbudget för flyktingarna

Publicerad 2015-11-10

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kräver nu att regeringen lägger en ny budget för att få bukt med flyktingkrisen.

Pengarna ska gå till bostadsbyggande, yrkesutbildning och bättre SFI.

Jonas Sjöstedt kräver i dag att regeringen tar nya tag för att på sikt kunna hantera anstormningen av asylsökande till Sverige.

Han anser att det inte går att vänta tills den ordinarie tilläggsbudgeten för statskassan i april. Besluten måste fattas tidigare och en extra tilläggsbudget presenteras så tidigt som möjligt nästa år.

– Vi lever i en extraordinär situation, säger Jonas Sjöstedt som ännu inte vill specificera hur mycket pengar han anser bör avsättas.

Bättre yrkesutbildningar

Oavsett summa vill han att pengarna satsas på tre områden.

Bostadsbyggande, det är redan bostadsbrist och den kommer att bli värre. Den akuta bristen i framför allt storstadsområdena pressar upp bopriserna til hisnande nivåer.

Det andra området är yrkesutbildningar för dem som fått uppehållstillstånd i Sverige. Det finns många bristyrken i dag och högskolan i Gävle satsar exempelvis på sjuksköterskeutbildning på arabiska. Sveriges kommuner och landsting räknar med att en halv miljon människor behöver rekryteras till vården under de närmaste fyra åren.

– Sköter vi det här dåligt kommer de som kommer hit nu inte ut på arbetsmarknaden på några år, säger Jonas Sjöstedt.

Det tredje området som Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt vill satsa pengar på är förstärkt SFI, svenska för invandrare. Talar man inte svenska är man inte gångbar på arbetsmarknaden.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset